Brev från Servian

lördag 28 januari 2017

renovering pågår...


Vårt nya kök i Béziers, det är ett av de värre jag har sett, 
och då har jag ändå visat bra många hus för mina huskunder...


Dessutom var all ytor på väggar och tak 
täckt med en riktigt ful extra knottrig plastfärg, 
full av sprickor...


Den fäste inte så bra heller...

Vi har tagit hjälp av Daniel och Carina på Mitt i Languedoc 
med spackling och takmålning, och
börjar nu ana hur det kan bli med släta tak och väggar...



Sen är det "bara resten kvar"
som jag brukar säga, när det är riktigt mycket kvar att göra... 

Men det går framåt!
Till påsk tänkte vi vara klara, 
om att går som planerat...






tisdag 24 januari 2017

fransk löksoppa...



Förra veckan var den kallaste här i Languedoc på fem år. 
Vi är inte längre vana vid att det blir flera minusgrader på natten 
(lite nattfrost ok, men inte fyra minus!
Allt är relativt, så även kyla.

Så det blev till att packa in citronträden och annat fint på terrassen för att skydda dem.
Kylan är också perfekt sopp-väder.

Tänk att det är så lätt att glömma bort att göra fransk löksoppa, 
som är så gott och enkelt.


Om man inte har lust att gratinera soppan i ugnen funkar det också att bara smälta ost direkt i tallriken, så rundar det av smaken. 

En av våra ostfavoriter är Pié d'Angloys
och den hittar man i alla större mataffärer; 
lätt att känna igen på det röda sigillet. 


Nu är det mildare väder igen, men soppa är alltid gott!


lördag 14 januari 2017

en ny bil...


En ny bil, ja så känns det nästan nu,
 när vi har fått tillbaka bilen från bilverkstaden,
Carrosserie ALC i Pézenas.

Det var inte så muntert när den såg ut såhär...
Men vi var ändå glada, att varken vår A eller hennes vänner 
blev skadade i krocken med vildsvinen!


Det här skedde i utkanten av Béziers, 
så det är inte bara ute på på vinfält och i skogsdungar som de rör sig, de bastanta djuren. 

Ta det försiktigt när du kör i mörkret!


torsdag 12 januari 2017

vår by av guld!


Den blå timmen brukar man ju tala om, 
men här i vår by Servian
är det mer den Gyllene timmen som vi är så fascinerade av...

När de sista soltrålarna för dagen sveper in kyrkan och kullen mitt i byn med det mest underbara gyllene ljuset,
 då säger vi till varandra:
-Har du sett ljuset, kom o titta!

Och så står vi på terrassen och njuter av utsikten mot byn.
Det är vardagslycka i vår franska by det.




tisdag 10 januari 2017

veterinärbesök...


Igår var det dags för det årliga besöket hos veterinären. 
Vi fixar alla vaccin, avmaskningstabletter och fästingmedel på samma gång. 

Vi är väldigt glada för vår veterinärklinik här i Servian


Nu fick jag också reda på att alla veterinärer i området Béziers/Pézenas har gått ihop om en akutklinik som är öppen 
från kl 19 varje kväll till kl 8 på morgonen, 
och alla söndagar o helgdagar. 

Toppen om det skulle hända något! 
De finns nära motorvägsavfarten till Béziers.




måndag 9 januari 2017

vintersoppa..



Solen skiner från klarblå himmel, men lite vintrigt är det ändå,
 med kyliga morgnar strax över noll-strecket.  
Då känns det gott att värma sig med en soppa till lunch.

I dag blev det pumpa-soppa med 
"man tager vad man haver", dvs:
pumpa
sötpotatis
lök och vitlök
gurkmeja, curry-pasta
kokosmjölk+ vatten
apelsin

Skär grönsakerna i mindre bitar och fräs lök + vitlök innan du blandar i kokosmjölk och övriga ingredienser. Låt koka tills pumpan är mjuk, smaka av med salt, peppar och saft från en apelsin. 
Kör med mixerstav när den är klar, om du vill ha den slät.

Toppa med:
Rostade valnötter, ostflagor (parmesan eller liknande) 
och lite mâche-sallad.

Bon appétit!


söndag 8 januari 2017

söndag i Sète...


En solig söndag i Sète;  
en levande fiskehamn där fiskebåtarna ligger tätt. 
Det är härligt att flanera längs kajerna...







Sète är också en kulturstad. 
Många filmer och TV-serier spelas in här, 
t.ex Candice Renoir,
med stöd från regionen. 

Nästan längst ut i hamnen ligger CRAC
Centre Régional d'Art Contemporain.

Jag slank in och tittade på utställningen av keramikern Johan Creten; 
 omväxlande mindre verk med lyster i glasyrerna 
och jättelika svarta skulpturer. 

fredag 6 januari 2017

en kunglig kaka på trettondagen...



Trettondagen...
Inte helgdag här i Frankrike, men ändå något speciellt.
I alla mataffärer bullar de upp med Galette des Rois
som är dagens kaka.

Man firar l' Épiphanie, 
då de tre vise männen kom fram med sina gåvor till Jesus.

Kakan finns med flera fyllningar, 
men det är ändå mandelmassa som är "det rätta"...


Sen gäller det också att dela upp kakan. 
Den yngsta i familjen ska gömma sig under bordet när man skär upp bitarna och säga vem som ska få varje bit; det hänger ju ihop med att inuti kakan göms en “féve”
från början en böna men numera en liten porslinsfigur.

Den som får figuren får ta hand om kungakronan som följer med kakan, 
och blir kung (eller drottning) för en dag!