Brev från Servian

söndag 3 augusti 2025

Café Social i Sète...



Café Social i Sète är en klassisk bar och restaurang 
en bit upp i de övre kvarteren, Quartier Haut.

Här har du utsikt över Medelhavet från terrassen. 
Baren är samlingspunkt för lokala Sète-bor och särskilt medlemmarna i en av Joute-föreningarna. 

Joutes nautiques är den klassiska turneringen som försiggår i kanalerna i Sète och andra hamnstäder i närheten. 



Den mest kända tävlingen kallas
Fête de la Saint Louis 
och den har hållits i Sète alltsedan hamnen invigdes
 -den 29 juli år 1666 !


I år går den av stapeln 21-26 augusti. 

Två båtar möts och det gäller att knuffa ner sin motståndare i vattnet. De tävlande har långa lansar och sköldar av trä.





De syntes inte till den dagen vi var i Sète, 
men det var dags för lunch, 
så vad skulle man välja från den härliga menyn... ?


Vi beställde ett fat gratinerade ostron att dela på till förrätt...
 

Efter det beställde jag in en Tian de légumes,
en klassisk sydfransk rätt med 
aubergine, courgette, tomat och örtkryddor.
Mums!




Du hittar Café Social på 
35 Rue Villaret Joyeuse
i Sète

(några kvarter från Musée Paul Valéry 
och den berömda kyrkogården där Georges Brassens vilar)

 

söndag 20 juli 2025

La Table de Jean i Béziers...

 


Vi strosade på stan igår kväll och fick lust att slå oss ner på en restaurang, och stannade på La Table de Jean


Den ligger precis där Rue de la Citadelle tar slut. 

Det var ju våra hemma-kvarter under några år, men nu är restaurangen i ny regi sedan ett tag.



Vi valde menyn i tre steg med anpassade drycker och fick först en liten aptitretare, amuse bouche.

Sedan en gazpacho med görna ärtor och mynta, len och fin i smaken. 
Till det serverades en chardonnay från vingården Moulin de Lène i Magalas; Alphonse.

(Det var flera år sen vi var på Moulin de Lène, måste åka dit igen!)



Till huvudrätt betsällde vi tonfisken och den hade en härlig syrlig touch med en bädd av kronärtskocka och toppad med citron confit.

Jag missade att notera vinet, det var från Aude med en blanding av rolle och något mer. Druvan rolle kallas ju även vermentino, men italienarna har lagt beslag på det namnet, så nu heter den rolle här i Frankrike!


Till dessert valde vi en pistagekaka med jordgubbar, mums!


Till efterrätten serverades en gin-likör,
 det hade jag aldrig smakat tidigare!

Douceur de Bohème kommer från Carcassonne precis som "storasyster" gin som heter Bohème. Grundarna ville ta fram en dryck med bas av gin, men inte lika stark, (den är på 17%) och den passade verkligen bra som digestif,
med mycket is.

Vilken härlig middag det blev!









lördag 19 juli 2025

Vinprovning med Maria...


Två kvällar i förra veckan hade vi nöjet att välkomna 
 sommelier Maria Torén hemma hos oss, 
som guide på vinprovningarna på vår terrass.



Vi hade planerat för en kväll, men det var så många som ville vara med så det blev två kvällar, roligt!


Maria kan mycket bl.a. om vinerna här i Languedoc 
och för dessa provningar hade jag önskat ett tema.

Vita Languedoc-viner, 
gjorda på bara en sorts druvor;
monocepage.



När det är bara en druva i taget är det lättare att lära sig skillnaden på de olika druvorna.



Men till att börja med fick vi lite bubbel, 
det klassiska Blanquette de Limoux.

Det sägs vara det första mousserande vinet med anor från 1531 och görs i Limoux, väster om Carcassonne.
Enligt reglementet ska den innehålla minst 90 % mauzac-druvor. 

Blanquette betyder "den lilla vita" 
på det lokala språket Occitan.

Blanquette från Domaine Rosier är lätt att hitta, 
den finns i de flesta mataffärer här och den är prisvärd!.


De övriga vinerna vi fick prova var:

*Esprit d'Équipe från Domaine Montgros: chardonnay
*Les Fringantes från Domaine Obrière: viognier
*1961 från Florian Pastor: carignan blanc
*Grande courtade från Famille Fabre: albarinho och sauvignon blanc
*Épicure från Grange de Bouys: grenache blanc
*Réserve blanc från Domaine Binet Jacquet: grenache noir


Maria ordnar även mat-och vinresor här i Languedoc 
och håller i olika vinprovningar även i Stockholm.
 
Följ hennes konto på Instagram för uppdateringar! 
@sommelier_maria

 

torsdag 19 juni 2025

Reportage om Villa Hauterive!

 


För ett tag sedan hade vi besök av fotografen Mikael Lundblad 
och stylisten Anette Mörner, 
som fått uppdraget av Dagens Industri 
att föreviga vårt hus för 
bilagan Di Weekend, Exklusivt Boende.

I lördags publicerades det, 
med text av Peter Lundegårdh.

Vi blev så glada, det blev så bra!

Stort tack till alla inblandade!

























fredag 30 maj 2025

Lunch i Grau d'Agde...


Egentligen skulle vi besöka vänner som ställer ut på 
Vinocap i Cap d'Agde i helgen. 

Men vi hade inte räknat med att det skulle vara så hopplöst att hitta parkering där vid lunchtid...

 


Vi ändrade planer och styrde mot 

Grau d'Agde  

i stället. 

 

Byn ligger vid floden Hérault's utlopp i Medelhavet, strax utanför staden Agde.


Här slog vi oss ner på en av restaurangerna längs kajen,
med härlig utsikt mot Medelhavet 
och långt bort i fjärran skymtar Pyrenéerna. 


Maten var riktigt bra;
gratinerade musslor med purjo till förrätt och svärdfisk (espadon) till huvudrätt. 



I Grau finns en fiskehamn och en stor fiskeauktion där restauranger köper upp färsk fisk.


På andra sidan floden ligger La Tamarissière 
och vill man komma över dit kan man ta den lilla pass-båten som går över floden.


Tur och retur kostar 2€ .


Just idag kunde vi se ett gäng Citroën-bilar parkerade där.



Det pågår en stor 2CV-träff just nu och vi mötte många bilar längs vägen också.
 
Jag har lite ömma känslor för just den bilen, 
eftersom jag körde omkring i en ärtgrön 2CV under min tid som Au Pair i Avignon som 19-åring!



Precis bredvid hamninloppet i Grau ligger en sandstrand
- men det får bli ett dopp där en annan gång!






 

söndag 13 april 2025

en kväll i Collioure...


Häromdagen var jag nere på jobb nära den spanska gränsen.
Det är egentligen för långt bort för att det ska vara praktiskt... 
Men ibland gör jag ett undantag.

För att förena nytta med nöje
 stannade vi en kväll i Collioure.



Den lilla hamnstaden är känd för sin vackra hamn och det var ett populärt tillhåll på vintern redan för hundra år sedan. 

Konstnärer som Henri Matisse och André Derain bodde där i perioder.



Det är ett speciellt ljus och fint läge 
vid Medelhavet och Pyrenéerna.



I Collioure ska man passa på att köpa ansjovis!
 
Det finns flera ansjovishus. 
Roque har affär nere vid hamnen.


Den är så god i Pissaladière 
(recept här!)



I Collioure är husen lite mer färgstarka
 än vi är vana vid hemma.



Vi bodde på ett enkelt tvåstjärnigt hotell 
vid hamnen: Triton



Inget att klaga på
- men det bästa var förstås läget 
med havsutsikt
 från balkongen på hörnet!




På sommaren kan det vara svårt att ta sig fram i Collioure... 
Det blir lätt bilkö uppifrån kullen ner till byn.

Jag rekommenderar en tur såhär lite 
"off season", 
när det går att både hitta parkering och få middag utan att trängas!

Här kan du se tips från








 

underbart med sparris...


Nu har den lokala sparrisen kommit, 
det är underbart.

Jag handlade på Mas Cabrol häromdagen, 
det är en gårdshandel som ligger mellan Roujan och Pézenas.

De har egen odling av sparris, jordgubbar 
och mycket annat (snart kommer aprikoserna!)


Vi brukar varje vår göra en sparrispaj 
med lite fyllning av chèvre.

Vill du också prova?
Här kommer ett enkelt recept:

Förväll sparrisen ett par minuter.
Blanda grädde och chèvre i en skål, vispa i ett ägg.

Bre ut chèvre-röran på en pajdeg
(jag använder färdig Pâte feuilleté)

Lägg på sparrisen och hyvla över parmesan.
In i ugnen 12 minuter; klart!


 

lördag 22 mars 2025

Restaurang l'Amusette i Béziers

 


En annan restaurang som jag gärna vill tipsa om är
 L'Amusette i Béziers.

Den ligger på en gågata, 
inte långt från teatern och Allées Paul Riquet.


Inredningen är väldigt avslappnad 
och vintage.

Allt är hemlagat och om du följer
dem på Instagram @l._amusette
kan du varje vecka se 
den nya menyn.

När vi var där senast åt jag 
rillette de sardines
till förrätt...


och cannelloni med spenat och mandel
till huvudrätt...


Jag brukar aldrig orka med efterrätt, 
men om man gillar det finns alltid härliga desserter också.

Du hittar l'Amusette på 
11 Rue Mairan 
i Béziers.

Och- du som gillar loppis/brocante
 kan kanske hitta något i Marias butik 
om hörnet, 
på Rue de la Coquille.
Den här lampan till exempel...