Brev från Servian

tisdag 5 juli 2011

magiska grottor!


I dag åkte vi en utflykt norr om Pézenas, till St Guilhem-le-Désert. Bynamnet kommer från dess grundare Guilhem, som år 804 lät bygga ett kloster på platsen. Le Désert betyder ju öken, men det syftar inte på naturen, utan på att det var tomt och öde på människor, mitt ute i den karga naturen.
 - next picture
Den här bilden på klostret lånar jag från kommunens hemsida 
Byn ligger längs pilgrimsvägen till Santiago de Compostela.
Numera är den klassad som en av de vackraste i Frankrike,
Les plus beaux villages de France, och är framför allt ett utflyktsmål för turister.

Vi strosade runt i gränderna och åt en god lunch under den stora platanen på torget.





Bara ett stenkast ifrån St Guilhem-le-Désert ligger en spännande grotta; la Grotte de Clamouse

Den upptäcktes 1945 av ett gäng speleologer, grottforskare. Vi gick en guidad tur inne i grottan och där inne är en fascinerande värld, full av stalaktiter och stalagmiter.






Grottan består av olika nivåer, och olika "rum", med många olika formationer av stalaktiter och stalagmiter. Där de möts bildas långa pelare. Vandringen var verkligen magisk. Grottan är svagt belyst med LED-ljus men i en av de stora "salarna" spelades ett tonsatt ljusspel upp (det syns på de två översta bilderna).

För oss var det en bekväm vandring längs gångar och trappor, men jag kan tänka mig vilket äventyr det måste ha varit för speleologerna som upptäckte grottan, med pannlampor...

Ju längre upp vi kom i grottan, desto äldre var den.
Guiden berättade att kalkformationerna växer med ungefär en centimeter på hundra år och den äldsta delen av grottan är minst en miljon år gammal, kanske så gammal som tre miljoner år!
Tanken svindlar...


5 kommentarer:

  1. Visst är det häftigt? Vi har också besökt grottorna o när man fick höra hur gammalt det kan vara så är tanken just svindlande.

    St Guilhem le Desert är vackert o byggnaden där högst opp är fascinerande.

    SvaraRadera
  2. Fascinerande! Ska komma ihåg dessa till nästa gång vi åker ner. Och stalakTiter kommer från Taket, stalagMiter från Marken... eller var det tvärtom?

    SvaraRadera
  3. Ja det är verkligen ett häftigt ställe!

    ...och Lotta: det var ju ett väldigt bra sätt att komma ihåg vilket som är vilket! Du mindes rätt!

    SvaraRadera
  4. Brittmarie, Tommy, Julia och Matilda tackar för ett fantastiskt utflyktstips! Vi besökte St Guilhem le Désert igår, efter att ha läst din blogg, och hade en underbar dag i denna vackra by! Även vi åt en god lunch under platanen på det mysiga torget. Grottorna lämnade vi osedda men ravinen utanför med sina stenbroar och sitt gröna vatten var fantastisk även den! Tack!

    SvaraRadera
  5. Hej Brittmarie, Tommy, Julia och Matilda,
    kul att ni hittade dit och gillade det!

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!