Brev från Servian

söndag 20 maj 2012

en cave med historia...


I lilla byn Cabrières strax norr om Neffiès finns en trevlig Cave Cooperative. Tydligen har de redan haft besök av Louis XIV, och nu var det vår tur...



Inget knussel här inte, damen bakom disken radade snabbt upp sortimentet av vitt, rosé och rött för provsmakning. Chauffören, Madame själv, fick lov att utnyttja spottkoppen flitigt. Men en liten mun kan man man ta, för att känna smaken.

Cabrières har som de flesta andra vindistrikt här i Languedoc en intressant historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. På deras hemsida kan man läsa att byn fanns redan på femhundratalet:


Här kan man kan även läsa legenden om grevinnan av Cabrières.


Dentaria var en kvinna av enkel börd som gift sig med greve Flavis Walitza, en västgot som då regerade i området. År 533 kom dystra nyheter, då en frankisk armé ledd av prins Théodebert närmade sig. Greve Flavis som var mest intresserad av god mat och dryck flydde fältet med sina närmaste män in till Béziers. Hans hustru Dentaria tyckte att han var feg och vägrade fly...

När så prins Théodebert med följe kom fram till slottet i Cabrières såg de till sin förvåning att porten var öppen. De red in på slottsgården och sprang in i den stora salongen. Döm om deras förvåning då salen var upplyst och ett stort bord stod uppdukat.

Den vackra grevinnan hälsade den stilige prinsen välkommen och bjöd honom att ta plats vid bordet som slottets nye herre. Prinsen fyllde ett glas med vinet Clairette och skålade för den modiga och vackra grevinnan, varefter de slog dig ner till bords tillsammans med prinsens närmaste män.

De blev förälskade och prinsen installerade sig på slottet... Prinsens far Thierry den kloke avled inom kort och Dentaria fick ikläda sig drottningkronan i katedralen i Metz.  Med sig till regionen Lorraine hade hon vinstockar från Cabrières och planterade dem invid floden La Moselle, Mosel i norra Frankrike.
Där ser man, så kan det gå...



Det vita vinet Clairette är lätt och friskt och påminner en aning om vårt kära Picpoul-de Pinet; och passar också utmärkt till skaldjur. En låda fick följa med från besöket i denna trevliga cave...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!