Brev från Servian

söndag 11 mars 2012

i krukmakarbyn St Jean de Fos...



Det var utflyktsdags igår igen. I närheten av Saint- Guilhem-le-Désert ligger krukmakarbyn Saint-Jean de Fos. Vi stannade till och såg oss omkring. Där finns ett krukmakarmuseum, men det öppnar inte förrän i april.


Byn Saint-Jean de Fos har varit en krukmakarby ända sedan medeltiden och i muséet finns en bevarad krukmakarverkstad från 1800-talet. Utanför fanns en liten skulpturpark.


Överallt i den lilla byn finns påminnelser om att det forfarande är många krukmakare som är aktiva.



 Grönglaserat kyrktak och traditionella stuprör i keramik.



Det finns flera butiker med traditionellt krukmakeri också, med mycket bruksföremål med glasyrer i färgskalan grönt-gult och lite mörkrött.







I byn fanns också flera chambre d'hôtes som Bed & Breakfast kallas här. Det kan säkert vara en bra utgångspunkt om man vill turista i la Vallée de l'Hérault, med utflyktsmål som Saint Guilhem-de-Désert och de häftiga grottorna i Clamouse.

4 kommentarer:

  1. Ännu ett tips om utflyktsmål - i St Jean de Fos kanske vi kan hitta porslinet till murvielhuset? Verkar i alla händelser vara en fin liten by!

    SvaraRadera
  2. Ja säkert! Förutom dessa traditionella krukmakare fanns minst åtta till som har öppet senare på säsongen, så det finns lite att välja på :)

    SvaraRadera
  3. Vilken spännande plats! Den åker upp på listan över besöksmål vid framtida utfärder! Tack och ha det gott!

    SvaraRadera
  4. Vet att vi såg skylten men vi besökte aldrig detta. Är också på jakt efter vackert franskt porslin, fat o kärl o annat. Hade tänkt be dig om tips inför vårt besök i maj.

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!