Brev från Servian

lördag 29 november 2014

översvämning...


I Toulouse sken solen och under hela bilfärden hem kom inte en droppe regn, det var skönt. Men vid avfarten från motorvägen A75 till Servian började jag ana hur det stod till; vägen till Montblanc var avspärrad pga översvämning. Mot Servian hade det också varit avstängt, men för oss gick det med nöd och näppe att passera genom sjöar av vatten på vägen.

På sista bron på väg hem stod massor av folk och byns poliser och tittade ner på la Lène, vattenfåran som i normala fall är helt torr. Här brukar bilar parkera, men det var inte riktigt läge för det nu!

Nyhetsprogrammen, såväl lokal- som riks-nyheter, handlade mest om övervämningarna: En bra bit österut i departementet Var har flera omkommit, som tidigare i höstas här hos oss i Lamalou. Det är dramatiska mängder vatten som kommer under kort tid som gör att det blir såna här effekter, och tydligen beror det hela på att Medelhavet är ovanligt varmt.

Nu gäller Alerte Orange tills vidare, det betyder att man inte ska ut och köra i onödan. Det finns en bra uppdatering över läget på vägarna på Inforoute; där ser man hur framkomligheten är på den vägsträcka man är intresserad av. De svarta bitarna är avstängda vägar...
.

3 kommentarer:

 1. Ja, det är hiskligt vad det har regnat i det sköna Frankrike. Varmt Medelhav, samma fenomen som i USA, där de stora sjöarna tydligen är varma. Fast där vansinnigt med snö.

  SvaraRadera
 2. Vilket förskräckligt regnande och vilka krafter som vatten på drift innebär. Tack för länken till Inforoute, vi har letat efter något liknande - nu är den sparad omutifallatt.... Hoppas det lugnar ner sig, skönt också att bo litet "på höjden" eller hur? Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har det lugnat sig här, men översvämningarna har flyttat söderut tyvärr...

   Radera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!