Brev från Servian

måndag 24 januari 2011

hemma i Servian...


Tänkte att jag skulle berätta lite mer om Servian.
Här har vi vår vardag ...


Vi bor ungefär fyratusen personer i Servian.
Byns centrum ligger på en kulle och känns väldigt litet men rymmer ganska mycket ändå; bland annat fyra bagerier, en tabac/tidningsaffär, ett café, några restauranger, ett kebabställe, två apotek, tre läkare, tandläkare, notaire, borgmästarkontor, fyra frisörer, tre små mataffärer,vinaffär, blomsteraffär, sytillbehör, husmäklare, postkontor, två skönhetssalonger, tvättinrättning, slaktare, moppeaffär, körskola, tre skolor, brandkår, bibliotek och en polisstation med fyra bypoliser...
                             

Högst upp i byn ligger kyrkan och la Mairie, borgmästarkontoret. Alla små byar har sin egen borgmästare!
Därmed kan det vara avgörande för byns välmåga hur bra borgmästaren sköter sitt jobb...

Vi tycker det verkar lovande här: collège är helt nyrenoverat ( skolan som motsvarar högstadiet ungefär), la piscine, simhallen, likaså. I byns utkant ligger en nybyggd supermarché. Bredband är väl utbyggt.

Det är också bra inflyttning till byn, och det verkar främst vara franska barnfamiljer, om man ser på de nya villorna som byggs i byns ytterkant. Man kan ha åsikter om nybyggena, men jag föredrar nog i alla fall att bo i en levande by som utvecklas och inte är ett pittoreskt museum... Servian ligger bra till om man jobbar  i Béziers eller Pezenas, alla kan ju inte jobba på vinfälten trots allt...


Motorvägen mellan Paris och Barcelona är nyligen invigd och vi har fem minuter till påfarten. Den är  gratis både till Béziers och Pézenas, annars är ju de franska motorvägarna till stor del betalvägar. (Vilket  jag kan förstå, det är riktigt bra vägstandard. Nu var det ju ett tag sen vi körde till Sverige, men när vi reste mycket fram och tillbaka var det verkligen tydligt, det var en stor lättnad att slippa de tyska motorvägarna och komma in i Frankrike.)

Servian hör till  l'agglo Béziers Méditerranée , en sammanslutning av kranskommuner, och det innebär bland annat att vi nu kan ta bussen till Béziers för 0,50€. Priset sänktes med 1€/resa den 1 januari i år!
Det är kul att de gör miljösatsningar, som att nya collège drivs med solenergi.

I Montpellier pågår den här veckan eko- vinmässan Millésime Bio. Svenska Vin & Gastronomi är där och har lovat att rapportera...
Fördelen med de många småskaliga vingårdarna här är annars att även de som inte skyltar med "eko" eller "bio" använder så lite pesticider som möjligt. Det är också en trolig anledning till att man inte blir tung i huvudet av dessa viner!


Vår region Languedoc är det område (tillsammans med Korsika) som växer snabbast i Frankrike . 
Till vårt departement Herault flyttar det in 1000 personer varje månad, hörde jag nyligen på nyheterna. Många flyttar hit från andra delar av landet. Det härliga klimatet och den trevliga stämningen gör det lätt att förstå :-)


Till Sverige finns direktflyg till Skavsta från Béziers och några entusiaster i Ängleholm försöker även få till en ny linje dit. Om du känner att du är nyfiken på vårt område och har närmare till Ängelholm än Skavsta, och därmed skulle använda en sådan förbindelse får du gärna höra av dig till Eva och Claes per mail: evaclaes@gmail.com9 kommentarer:

 1. Per-Ola Svensson24 januari 2011 18:01

  Det verkar sannerligen vara ett trevligt ställe!

  SvaraRadera
 2. Hej, låter som en trevlig by, bra med närheten till Béziers och Pézenas. Det är kul att höra hur du trivs eftersom vi är intresserade av att flytta just till Herault.

  SvaraRadera
 3. Tack alla, för glada kommentarer!

  Eva-Lotta och Peter: ja vi trivs väldigt bra med vårt val, vi gillar verkligen Herault! Har ni rest runt här?

  SvaraRadera
 4. Hej igen, ja vi har varit runt lite grann så vi har fått en viss uppfattning. Pézenas är en favorit men vi skulle föredra att bo i en mindra by men med lite service. Vi får se vad som händer under året.

  SvaraRadera
 5. Eva-Lotta o Peter: det låter spännande!

  SvaraRadera
 6. Hej! Bor ni året runt? Arbetar ni där eller ? Reser ofta till Gruissan . Nu går det ju att resa till Beziers istället som förut Montpellier. Tycker emellertid deet är lite krångligt att ta sig till flygplatsen där har ni ngt tips på bästa väg där. Ruggigt i Sverige idag så ni har det nog skönt mvh ingrid

  SvaraRadera
 7. Hej Ingrid! Välkommen hit!
  Ja vi flyttade hit i somras efter ett par års pendling, och jobbar här.
  Vi har haft lite kyligt här också några dagar, men den kalla vinden har gett med sig nu, och solen skiner som vanligt...

  Vi brukar köra ner till den stora rondellen vid Carrefour-affären (i utkanten av Villeneuve-les-Béziers). Tar där kustvägen mot Portiragnes(/Agde) och sedan vidare på den vägen när vi ska till flygplatsen i Béziers, då är det väldigt lätt att hitta. Om du vill kan jag leta fram vägnumret :-)

  Ha det gott, hälsar Karin

  SvaraRadera
 8. Väldigt intressant att få läsa om Servian eftersom jag aldrig hört talas om denna by tidigare. Mina erfarenheter från Frankrike är från på Paris och Rivieran, företrädesvis Menton där jag tillbringade några somrar med mina föräldrar och besökt några gånger på senare år. Roligt att få lite glimtar från den här delen av Frankrike som jag aldrig har besökt. Jag lägger gärna till dig i min blogglista om du inte har något emot det.
  Ingrid/Musikanta

  SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!