Brev från Servian

onsdag 13 februari 2013

vinet i Roquebrun...


Frågan är vad Roquebrun är mest känt för, 
mimosafestivalen eller sin Cave de Roquebrun...

Vi passade på att titta in till Jocelyn på caven, 
när vi var där tidigare i veckan.


La Cave de Roquebrun är det stora vinkooperativet 
som ingår i AOC-appelationen Saint Chinian. 
Ett nittiotal vinbönder levererar sina druvor dit 
och det finns numera under-appelationer 
för att särskilja vinerna från bla. Berlou och Roquebrun.


I en röd AOC Saint-Chinian- Roquebrun ingår bara de röda druvorna
Syrah, Grenache, Carignan och Mourvèdre.


Vi fick en liten provning av de röda och som så ofta för vår del faller det eklagrade bort. 
Det är förstås en smaksak.
Det eklagrade behöver en kraftig maträtt för att komma till sin rätt, 
och passar säkert ypperligt till vilt.

Gemensamt är annars att vinerna har en robust karaktär, 
med tydliga tanniner och doft och smak av mörka bär.
De får sin kraftfulla karaktär av skifferjorden och den vilda kryddrika växtligheten, la garrigue
som omväxling till de rundare vinerna närmaste kusten.



Det är roligt att höra hur de jobbar med sin kvalitetskontroll.
De vinner många medaljer för sina viner, 
och det är ett målmedvetet arbete som ligger bakom framgångarna.

Före skörden besöker önologer varje vinfält 
och klassar druvorna i fyra kvalitetsklasser.
Druvsorterna vinifieras var för sig och blandas först senare.


De enklare vinerna Col de l'Orb,
med namn efter floden som flyter vid foten av byn,
är lite mjukare mat-och- pratviner
som passar till exempelvis apéro och sommarmat,
något att se fram emot!

Sommartid har man sina populära
Vin'dredis; 
(en lek med orden vin och fredag, vendredi)
i Caven varje fredag från klockan 18.

Caven har öppet sju dagar i veckan året runt
och är du inte så haj på franska hjälper dig Jocelyn gärna på engelska,
eftersom han är helt tvåspråkig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!