Brev från Servian

fredag 29 november 2013

nya kommunikationer...


Bild från tidningen L'Indépendant med Pyrenéerna i bakgrunden

I morse släpptes de första biljetterna till den nya direktlinjen mellan Paris och Barcelona med snabbtåg, och det blev direkt en succé. 
Tågen börjar gå den 15 december och i dag på morgonen såldes 2000 biljetter!
Direkttågen står sig bra mot lågprisflygen med biljetter från 59 € mellan Paris och Barcelona. 

Nu väntar vi bara på att rälsen ska byggas ut mellan Montpellier och Perpignan så att det kan gå med blixtens hastighet även denna sträcka. Då blir det LGV (Ligne à Grande Vitesse) i stället för dagens redan snabba TGV; och en minskad restid med nästan en timme! Restiden beräknas till 6 timmar och 20 minuter mellan Paris och Barcelona, medan det tar 1 timme och 20 minuter mellan Perpignan och Barcelona med direkttåget. Du kan hoppa på tåget i Béziers eller Narbonne också och härifrån är det absolut ett bekvämt alternativ till att ta bilen söderut!


Häromdagen kom också nyheten att flygbolaget SAS satsar på oss i södra Frankrike nästa år med direktflyg mellan Köpenhamn och Montpellier under sommaren. Det blir avgångar två dagar i veckan. Ett bra komplement och förstås ett svar på Norwegians turer som startade redan förra året, också två dagar i veckan. Det tyder på att flera skandinaver hittar hit och önskar flera alternativ, kul!



Även här inom regionen Languedoc- Roussillon satsas det mycket på bra kommunikationer. Vi var i Montpellier häromdagen och där finns tramway kors och tvärs, med färstark design på vagnarna. 

Faktum är att Montpellier är en av städerna med mest inflyttning i Frankrike just nu och universitetet är ett av de mest populära bland studenterna själva (nr. 3 efter Grenoble och Toulouse). Jag läste också i dagens tidning att arbetslösheten gått ner en aning här i Frankrike den senaste tiden, ännu en sak som bådar gott!


6 kommentarer:

  1. Tack för förnämlig information! Som vanligt....

    SvaraRadera
  2. Min morbror uttyder TGV Train a Grand Vibration.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nejmen? Jag tycker det är otroligt bekvämt att resa med TGV!

      Radera
  3. Tack för de nyheterna! Verkar lovande, alltihop!

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!