Brev från Servian

lördag 22 oktober 2011

Villeneuve och Vin Noveau


Nära Béziers ligger Villeneuve-lès-Béziers ( ville neuve; nya staden). Den här konstruktionen av bynamn finns lite varstans. För länge sen bodde jag ett år i Villeneuve-lès-Avignon till exempel.



Det här Villeneuve präglas mycket av kanalen som flyter igenom; Canal du Midi, med en sluss mitt i byn.



Vid slussstationen står på skylten hur långt det är till nästa sluss, åt båda hållen. Men i dag var det inte så mycket trafik. Flodbåtarna låg nöjda för ankar. Båtägarna kanske var upptagna med vinfesten på torget...

Vid torget i Villeneuve finns härliga väggmålningar som lurar ögat; Trompe l'Oeil.








Den lilla hunden ser nästan ut som våra små dansk-svenska gårdshundar...




På torget var idag en livfull marknad där man firade årets nya vin; Vin Noveau. Det är inte alls lika betydande här som i andra vindistrikt, men ändå en anledning att fira att årets skörd är bärgad...

Igår kväll var vi på motsvarande vinfest här i festlokalen i Servian, Salle des Fêtes. Vi träffade bekanta vinmakare och även några som vi inte träffat förut. Borgmästaren hälsade förstås alla välkomna och gick sedan runt och provade vinerna hos alla medverkande.

Det var faktiskt bara vinkooperativet i Servian, les Vignerons de l'Occitan, som hade ett Vin Nouveau, tre veckor gammalt.
Övriga vinmakare fokuserar i stället på det som är vårt områdes styrka; kraftfulla lite kryddiga viner med mycket smak och karaktär, och årets skörd mognar längre i vintankarna och buteljeras inte förrän till våren.


Buvez du Vin et Vivez Joyeux
"Drick vin och lev lyckliga"
är väl en uppmaning så god som någon

- avec modération förstås, 
med måtta!


6 kommentarer:

  1. Jag funderar som vanligt över det franska språket. Ny kan ju sägas på så många olika sätt: Nouveau som i nya vinet, Neuve som i nya staden och Neuf som Chateau neuf du Pape, påvens nya slott. Gäller att veta vad som ska användas när... Undras om jag någonsin kommer att lära mig tala franska...

    Fina bilder från Villeneuve-lès-Béziers!

    SvaraRadera
  2. Ja, det är lurigt. Kan inte riktigt motivera skillnaden mellan Nouveau och Neuf. Vissa företeelser hör ihop bara...och så gäller det att hålla reda på om det är LE vin eller LA ville...
    Just nu spelas rugby-finalen mellan Frankrike och La Nouvelle-Zéelande...
    :-)

    SvaraRadera
  3. Hej.
    Jättetacksam för att få reda på att "neuf" kan betyda "ny" också. Hade liksom funderat vad siffran nio hade att göra i Chateau-Neuf-Du-Pape.
    Hm, ... borde jag kanske listat ut men jag rodnar tillsvidare klädsamt.

    Betr Villeneuve-lès-Béziers så tycker jag också det är en liten trevlig förort till Béziers. Välordat och mondänt med rel höga huspriser.
    Häsningar StormPartner

    SvaraRadera
  4. Jo ibland får man ju en aha-upplevelse, eller hur StormPartner!

    Villeneuve är en by full av liv, och där finns ett trevligt B&B till salu just nu för hågade spekulanter ;-)

    SvaraRadera
  5. Åhå! Rugby-finalen mellan Frankrike och La Nouvelle-Zéelande. Då sitter Henri klistrad igen...

    SvaraRadera
  6. Aj då, hoppas Henri inte blev alltför besviken på resultatet bara...

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!