Brev från Servian

lördag 25 februari 2012

redan gallerna...


Mellan Béziers och Narbonne ligger på en höjd Oppidum d' Ensérune. På den här kullen fanns ett boställe och här i byn bodde människor mellan 500 f.Kr och 100 e.Kr! Oppidum signifierar att det ligger på en kulle, och härifrån har man milsvid utsikt över det omgivande landskapet och in mot Béziers.  Nedanför kullen flyter numera Canal du Midi.




Här finns också ett museum, men det sparade vi till en annan gång... De flesta arkeologiska fynden finns förstås inne på muséet men utanför fanns en ruin med en gammal trappa...


Och dessa lustiga underjordiska silos som man har använt för att förvara matvaror i.



Från utsiktplatsen ser man ut över l'Étang de Montady med sina fält som strålar ut från centrum. 


Här fanns ursprungligen en lagun eller sankmark, men den dikades ut under mitten av 1200-talet av munkar, med tillstånd från biskopen i Narbonne.  Vattnet leds i diken in mot mitten. I centrum finns ett cirkulärt dike och därifrån leds vattnet bort trettio meter under jord i en 1300 meter lång akvedukt!


Man upphör inte att förvånas över uppfinningsrikedomen!

6 kommentarer:

  1. Det är märkligt vad man lätt blir lokalt förankrad! Under de år vi hyrde sommar-gîte på några olika platser i trakten mellan Montpellier och Béziers kom vi aldrig så långt västerut. Och jag har länge varit nyfiken på den här märkliga platsen. Tack för fina bilder och upplysande text!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Olle,
      Så kan det vara; vi har tänkt åka dit i ett par år, och nu blev det av :)

      Radera
  2. Svar
    1. Tack Dubbelörn!
      Det är verkligen värt en utflykt!

      Radera
  3. Hej Karin
    Spännande platser du hittar.Det här var väldigt intressant,otroligt vad det finns mycket att upptäcka här i världen.Jag har spanat in den lilla stigen på kullen,där vill jag gå..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marianne,
      roligt att du såg stigen, jag såg också den och tänkte: nästa gång...

      Radera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!