Strax norr om Pézenas ligger Lézignan-la-Cèbe,
som är känt för sin lök; Oignons Doux.
Det är en mild lök som, enligt vissa, går att äta rå som ett äpple...
Den är tillplattad i formen och ganska stor
och passar också att sylta och ha som tillbehör till ost.
Den sås på hösten och skördas på våren och är typisk för just Lézignan,
där den odlats sedan 1700-talet.
Vid vägen kan man köpa den direkt från odlare,
och de har även andra lokala varor till försäljning.
Den goda löken funkar bra till en sallad
med avocado, chèvre, rostade valnötter och färska fikon; mums!
Oj så det vattnas i munnen, färsk frukt och grönsaker är ett himmelrike, lite avund känner jag nog när jag ser detta:)
SvaraRaderaJa, det är lyxigt med detta överflöd; fikonen plockade vi från ett träd som växer vilt vid vinfälten :)
SvaraRadera