Söndagsutflykten gick i dag till Pinet, som i vinet Picpoul de Pinet,
till landskapet där spår från romarnas väg Via Domitia finns bevarade.
Från höjden ser man Sète som en kulle
på andra sidan lagunen Étang du Thau
och ostronodlingarna i vattnet.
Här nära kusten odlas den vita druvan Piquepoul blanc. Den har odlats här sedan antiken och finns omnämnd 1618 som en av de sex mest berömda druvorna i Languedoc. Jag har lånat kartan från Internet, där man också hittar mer information om appelationen Picpoul de Pinet.
Strax norr om byn Pinet finns en vandringsväg;
man hittar dit genom att passera la cave coopérative och följa skyltar mot Via Domitia.
Längs grusvägen känns tydligt doften från pinjeträden
och den låga garriguen med massor av vild rosmarin.
Pinjeträdens ljusa, skira grönska i dungarna
växlar med vinfält och öppna vyer.
Närheten till lagunen med sina stora odlingar av ostron och musslor gör det extra smart att just Picpoul-vinet passar så bra till skaldjur, som jag skrivit om tidigare!
Kanske de här druvorna hamnar i just ditt glas nästa år?!
Kanske de här druvorna hamnar i just ditt glas nästa år?!
Hej Karin
SvaraRaderaLustigt att du skulle skriva just om detta. Vi kom att upptäcka Picpoul de Pinet just denna sommar och blev förtjusta. Hade nog inte provat det tidigare. Men just detta år så köpte vi hem ett antal flaskor varav några stycken gick igår i glada vänners lag till kräftorna. Vinet var mycket uppskattat och det är roligt att kunna bjuda på något som inte är vanligt i Sverige. Hälsningar StormPartner
Hej StormPartner,
Raderaroligt att ni upptäckt Picpoul! En blivande tradition påbörjad, med Picpoul till kräftorna ?!
Ha, som du vet så är jag mera sugen på franska ostron och musslor ... Och till det så går det ju utmärkt att dricka väl kyld Picpoul. // SP
SvaraRaderaDet kanske även funkar till västkustmusslor? Är det stor skillnad tycker du?
Radera