Brev från Servian

tisdag 28 april 2020

citronkaka med vallmofrön...


Det råkar vara min födelsedag idag, 
det firas inte så mycket nuförtiden, 
-men det är roligt med alla hälsningar från nära och kära!

Jag fick en butelj Limoncello av min käre man 
och svängde ihop en citronkaka... 
Det är vallmofrö ovanpå som gör den prickig. 


Till kakan använde jag:
150g smör/vegansmör
2 dl strösocker
3 ägg
saft och skal av 1 citron
5 st hela, hackade kumquats
(har man inte kumquats kan man ta lite bitter apelsinmarmelad)
en bit hackad färsk ingefära
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
blå vallmofrön att ströa formen med + lite ovanpå

Smält smöret och ställ åt sidan, låt svalna lite.
Smörj en form och använd vallmofrön som "ströbröd".

Riv skalet från en ekologisk citron och pressa ur saften.
Hacka 5 hela kumquats med skal (ta bort kärnorna) 
eller ta en matsked bitter apelsinmarmelad med skal.
Finhacka en liten bit färsk ingefära.
Blanda vetemjöl och bakpulver.

Blanda ner citron, kumquats, ingefära,
ägg och socker i smöret, rör om.
Blanda i mjölet och rör om.

Häll smeten i formen, 
strössla lite vallmofrön ovanpå.

Grädda i ca 30 minuter i 200 grader.


Gott att servera med några jordgubbar och vaniljyoghurt 
(eller grädde om man gillar det).

Och Limoncello om man vill ! 






3 kommentarer:

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!