Brev från Servian

söndag 22 januari 2012

recept på begäran...


Vårvädret fortsätter med härliga 17 grader varmt idag!

Här kommer ett par recept för er som blev sugna igår:

Citroncheescake

Havrebotten:
150 g smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl vetemjöl
Smält smör och rör ner socker, havregryn och mjöl 
Blanda ihop och tryck ut i en pajform

Fyllning:
frön från en halv vaniljstång
rivet skal från en citron
1 dl strösocker
3 dl kesella (eller grekisk yoghurt)
3 dl crème fraiche
2 ägg
färsk frukt
aprikosmarmelad att glacera med

Mixa vaniljfrön, citronskal och socker,
tillsätt kesella, crème fraiche och ägg, 
mixa till en jämn smet och häll i det ogräddade pajskalet.

Grädda i ca 40 minuter, i 200 grader, så den precis stelnar.
Förbered gärna hit dagen innan den ska ätas 
och låt stå kallt över natten.

Dekorera med färsk frukt eller fina bär,
 glacera med smält aprikosmarmelad.



Vi forsätter väl med huvudrätten då... 
Ugnsstekt fisk med krispigt täcke och saffransolja.

Saffransolja:
Blanda lite socker och ett paket saffran 
med saften av en halv citron och 1 dl rapsolja.
Sata och peppra och låt stå och dra i en timme innan servering.

Gratäng:
Torskfilé
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl torrt vitt vin
färskriven parmesanost
finrivet bröd 
minst 2 dl färska örter som basilika och timjan,
(anpassa mängden efter behov, 
beroende på hur många det ska räcka till)

Lägg fisken i en smord form, salta och peppra. 
Vispa ihop grädden och vinet och häll över fisken.
Blanda parmesanost, rivet bröd, och örterna,
  täck fisken med blandningen.

Gratinera i ugnen tills fisken är färdig och täcket har fin färg
(ca 20 minuter i 225 grader)
Servera saffransoljan till och som tillbehör är det gott med 
t.ex. kokt potatis, och spenat med vitlök.


Bon appétit!




6 kommentarer:

  1. Båda recepten låter supergoda! Ska absolut testas när smaklökarna återvänt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller tummarna att du får smaken tillbaka snart!

      Radera
  2. Så gott det låter! Och jag som brottades med en istadig tråkig torsk till lunchen idag. Den enda piff jag hittade på var lite tapenade...
    Nu snor jag dina recept, rakt av. Tack!

    SvaraRadera
  3. Hej Karin.
    Låter ju jättegott,så det ska testas.
    Man blir då sugen på att åka ner till vårvädret hos dig.
    Nu är det nog snö i hela landet,t.o.m här har det kommit snö idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snö känns avlägset här, men man vet aldrig, det kan komma en köldknäpp...

      Radera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!