Brev från Servian

tisdag 3 december 2013

ute på vift bland byarna...


Dagens tur gick till byarna bland kullarna och vinfälten i närheten av Magalas. 
Juleljusen börjar komma på plats...


En sån här dag med strålande sol känns det lite svårt med julstämningen, 
men visst; det blir mörkt på kvällen och då lyser det upp.


I en förhållandevis liten by som Autignac finns det ändå bra service, 
apotek och till och med eget kommunbibliotek! 


Och lite lokala delikatesser förstås!



Jag kommer knappt ihåg längre, 
men visst är det skillnad mot ett svenskt samhälle med tusen invånare?!
Även om man räknar bort vingårdarna...



Här finns det fortfarande byskolor för de mindra barnen i alla byar. Vid lunchtid är det mycket folk i rörelse, då hämtar föräldrar eller Mamie & Papie (mormor och morfar) barnen som går hem för att äta lunch. Jovisst, det finns skolmat, men man kan välja att gå hem om man vill och har möjlighet. Det första året vi bodde här gick våra barn hem på lunchen. Mest för att vila sig från alla intryck. De var tio och tolv år då och kunde inte så många ord franska när de började skolan, så det var ganska intensiva dagar för dem...Då var det lite skönt att komma hem och vila öronen ett par timmar.  (Nu skulle de inte drömma om att gå hem, de går de sista åren på collège (högstadiet) och det är ju på lunchen de hinner vara med sina kompisar). Äter man i skolan får man betala för det, drygt 3€, och varje dag serveras förrätt, sallad, varmrätt, efterrätt och ost. 


Här syns det fina grönglaserade kyrktaket i St. Géniès-de-Fontédit, vår "första by", där vi hade ett litet semesterhus. Jag fick just ett mail från borgmästaren där; de samlar in pengar för att laga den stora kyrkklockan som varit ur bruk ett tag, och alla som kan och vill kan vara med och bidra.


Det är ju det att alla små byar har en egen borgmästare och egen administration. De kommer nära dem som bor i byn. Och varje by har en egen festkomitté... 
Snart är det val ute i byarna (nästa år) och vi måste skynda oss att skriva in oss i röstlängden, så att vi kan påverka vad som händer i vår by. Först blir det möte om skolan. Vi är ju otroligt nöjda med hur "vårt" collège fungerar i Servian, men det ska bli intressant att höra lärarnas synpunkter.

I dag blev den internationella PISA-studien klar som jämför kunskaper i olika länder. 
Här i Frankrike är det stort missnöje med att man halkat ner till mitten. 
Det går bra för de duktigaste elverna, men klyftorna ökar; inte bra!
För Sverige ser det lite sämre ut, men det kanske är samma syndrom där, 
att det blir större klyftor. 
Vad jag gillar med det vi får höra om våra tjejers collège är att de får omsätta sina kunskaper i praktiken och jobba med problemlösning, särskilt i matte. 
Inget jag känner igen från min egen skolgång...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!