Brev från Servian

onsdag 3 juni 2015

skavda nyanser...
 Häromsistens när vi var uppe vid sjön Lac du Salagou stannade vi till i den lilla byn Liausson, med härlig utsikt över sjön. Då gick vi förbi ett hus med en ovanlig utstrålning.

 Det måste ha varit väldigt vackert en gång, med sin ovanliga ljusblå färg och fina detaljer med bårder av vindruvsklasar runt fönster och dörrar.


Från sidan ser vi det här rara lilla tornet på en terrass, 
med ärgat grönt tak till det lavendelblå.


Det blågröna går igen på fönsterluckor och en avskavd dörr..


 Jag tycker det är väldigt fint, 
men hur gör man för att behålla känslan när man renoverar?

I senaste tidningen från vår region beskrivs hur det lokala kvalitetsmärket Sud de France även kommer att omfatta företag inom byggsektorn. Kanske kan de hjälpa till att behålla charmen på såna här hus... Vi funderar själva på hur vi ska få till en fin fasadfärg när vi målar om huset, och hoppas att vi hittar någon som jobbar med riktig kalkfärg för att få en levande yta.

5 kommentarer:

 1. Lac du Salagou, aha. Kommer man till en sjö i Frankrike får man stanna till lite för de är inte så där jättemånga. Floder däremot. Fint hus.

  SvaraRadera
 2. Bor man i ett gammalt byhus ställs man nog alltid inför frågan: renovera, i så fall hur? Vi har nu bott drygt tre år i ett sprucket och vindpinat hus av obestämd ålder, byns äldsta säger vissa. Det är lätt att se att grunden och vissa delar av stenväggarna är mycket äldre än andra. Huset ligger vid torget i den äldsta delen av byn, som var känd under romartiden. Det är inte svårt, och kanske nödvändigt, att känna ödmjukhet inför denna åldrade dam, och inte försöka spackla om henne till en modern tonåring. Man står inför ett dilemma: vissa underhåll måste ändå göras, förr eller senare, även sådant som påverkar estetiken. När man ser de rätt sterila och ensartade nybyggda villor som omger de flesta byar slås man av kontrasten. Och undrar, finns kompetensen, kunnandet, bevarandekänslan hos byggarna och hantverkarna? De förmågor som krävs för att omhänderta och göra rättvisa åt kulturarvet. Om Sud de France börjat tänka i samma banor vad gäller hus och underhåll är det guld värt! Till sist: fina bilder på ett fantastiskt hus!

  SvaraRadera
 3. Det här vill jag höra mer om! Fick förslaget att byta ut vår gistna gamla terrassdörr mot en i PVC häromsistens. Så praktiskt, tyckte hantverkaren, som i övrigt är både duktig och pålitlig. Men jag ställer mig frågan om kunskapen finns när det gäller renovering av gamla hus... Antar att det finns en motsvarighet till kulturminnesmärkning eller det engelska Grade I, II, III listed men hur funkar det i Frankrike?

  SvaraRadera
 4. Vi vill måla om vårt fönsterluckor, men de finaste färgerna är ju de som är blekta av tidens tand. Skulle vilja veta hur man målar färdigblekt...

  SvaraRadera
 5. För ett par år sedan målade jag fönsterluckorna. Köpte färgpigment, en mörkockra, alltså jordfärg, blandade med linolja och lite terpentin. Färgen gjorde jag heltäckande genom att också blanda in vitt pigment. Jag kan tänka mig, om man vill behålla underliggande, gamla färgnyanser, att det kan bli fint om man gör den nya färgen ordentligt laserande. Borsta loss eventuella lösa färgflagor från den gamla färgen först, men försiktigt så att det inte blir fula spår och repor. Öka andelen terpentin och blanda inte in vitt. Kanske har du någon gammal lucka eller träbit med delvis avnött färg du kan testa på först. Blir färgen för rinnande kan du jobba med svamp eller trasa i kombination med pensel.

  SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!