Brev från Servian

lördag 3 september 2016

promenad längs vinfälten...


Det är fortfarande över 30 grader varmt på dagarna, och ska man ut och röra på sig med hundarna är det bäst på morgonen. I morse gick vi en runda bort mot Coulobres, längs vinfälten.


Några fält är redan skördade, 
men de flesta druvklasarna hänger kvar.


Såna här små klasar ratas när det är handplockning, det har vi fått lära oss av våra grannar som är vinbönder. Men vid maskinplockning antar jag att de följer med av bara farten.


De ljusa druvorna skiftar i sammetsgult till rosa. Det är de som skördas först, och de plockas på natten för att undvika att de är varma när de tas in. Jo, jag har hört skördemaskinerna rassla förbi på gatan vid 4-tiden på natten...


Det syns att det har varit en torr sommar med bara några enstaka skurar. Druvorna är små, men antagligen smakrika! Det är verkligen ett imponerande jobb att vara vinodlare,  det krävs mycket kunskap och de utsätts ständigt för utmaningar av klimatet.

Visst är det underligt att vi kan köpa så bra lokala viner för runt en femma! (€)

1 kommentar:

  1. Nu kan man verkligen sakna Frankrike. Visst, det är varmt och skönt även i Sverige denna september. Men det är vansinnigt långt till ett fält där man skördar duvor.
    //Roland

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!