Brev från Servian

söndag 10 januari 2021

12 år!

 

Tänk, i dag är det precis 12 år sedan vi fick nycklarna till vårt allra första hus här i Södra Frankrike, vilka år det har varit! 

Jag tänkte att det kan vara dags att summera och också börja dokumentera vårt allra senaste projekt, renoveringen av Villa Hauterive i Béziers. 

Allt började egentligen med en semesterresa hösten 2008, då vi bodde i Montpellier och reste runt i området. Vi kände direkt att vi ville komma tillbaka, och när det lilla byhuset i Saint Géniès de Fontédit blev till salu kände vi att det var vår chans. Jag minns så väl när vi hade telefonkonferens och bestämde oss för att slå till- jag var tvungen att stanna hemma och jobba- och min man Maffe åkte ner ensam för att titta på huset. Det var ett tillfälle vi inte kunde missa helt enkelt! 

Sedan började de många resorna hit ner och alla renoveringar!  Den första sommaren vid Place du Plô var underbar, med alla vänliga människor, och alla upptäcktsfärder i grannskapet. Redan då började tanken gro på att bo här en längre tid. Vi ville inte åka hem till Sverige! Först tänkte vi vara borta ett halvår eller så, men ju mer vi tänkte på det, desto starkare blev vår önskan om att faktiskt byta liv och flytta hit. 

Så kom det sig att vi köpte det större vinbondehuset i Servian och flyttade till Frankrike permanent sommaren 2010.  

En anledning till att vi bestämde oss så snabbt var för att flickorna skulle ha en möjlighet att hänga med i den franska skolan. 

De var 10 och 12 år när de började i byskolorna i Servian, Vera i "småskolan" och Amanda på collège. Vilket slit det var i början, de satt uppe på kvällarna med sina läxor och bara att kunna tyda vad lärarna skrev på tavlan tog sin tid- de var inte vana vid fransk skrivstil... 

Som tur var klarade de av utmaningen! Det blev förstås lättare när de kunde göra sig förstådda, och så mycket roligare när de fick sina fina kompisar.  

I Servian bodde vi i 8 år, det var ju där jag påbörjade den här bloggen...Det finns många inlägg från de första åren och bloggen får nog behålla sitt namn, trots att vi nu bor i Béziers. 


Det blev oräkneliga härliga stunder på den stora terrassen med utsikt mot byn! Alla goda måltider, ljumma sommarkvällar... Vi ångrade inte en sekund att vi tog det drastiska beslutet att flytta utomlands- det blev snabbt vårt nya Hemma.Det var också då jag började bygga upp mitt företag Hus i Languedoc, för att hjälpa andra som vill hitta sitt drömhus här nere. Undrar hur många det är nu som har hittat hit med min hjälp?

 Jag är så tacksam för alla mina trevliga kunder, och för att intresset fortfarande är så stort för att komma till detta hörn av Frankrike!


Vi trivdes bra i vår by, men så småningom började vi också uppskatta staden  Béziers, bara en kvart från Servian.  Stadslivet med sina mysiga kvarter och restauranger lockade...

Vi hittade en liten lägenhet, i bedrövligt skick men med mysigt läge vid ett torg nära katedralen och så var det dags att renovera igen!


Lägenheten vid Place des Bons Amis blev på det viset startskottet till vårt stadsliv. Vi hyrde ut den ofta och kunde själva utnyttja den ibland, en liten pärla! 


Åren gick och våra flickor gick ut gymnasiet i Pézenas och flög sedan ut i världen för att studera vidare. Då tänkte vi att det var dags för en förändring för oss med. 


Vi hittade den underbara stora borgarlägenheten här i gamla stan i Béziers, även den i ruskigt nedgånget skick, men det brukar ju inte hindra oss!

 Här i salongen har vi haft fantastiska konserter, både med Maffes fiolköpare och andra musiker...

Nu har vi renoverat klart och eftersom vi nu har hittat ett hus är våningen just nu till salu!
  UPPDATERING: den är såld! 

Eftersom det gick så bra med uthyrningen av den lilla lägenheten hann vi också med att köpa ännu en lägenhet att renovera. Vi hann inte hyra ut den så länge, den har redan fått nya ägare.  Det kanske verkar galet med alla dessa renoveringar, men varje gång har det varit en spännande utmaning att göra det bästa av just det stället; hitta rätt stämning och material, ta till vara på potentialen som kanske är gömd av dåliga renoveringar. 
Det är verkligen roligt när det blir bra, och så har man räddat något åt eftervärlden. 


Förra året var ju som det var med den bedrövliga pandemin. För oss innebar det ändå det positiva att vi "ramlade på" vår nya pärla Villa Hauterive här i Béziers -förhoppningsvis vårt sista renoveringsprojekt där vi kan landa för många år framöver!


Här i Frankrike var samhället i princip stängt i våras, det kallades confinement och innebar att man bara fick röra sig 1 km från sin hemadress, under högst en timme. På intyget kunde man fylla i "promenad med husdjur" som skäl för att vara ute och det blev många, många hundpromenader... 

Under en av dessa promenader gick vi förbi Villa Hauterive. Fasaden är verkligen iögonenfallande och då satt där dessutom en skylt att huset var till salu... 

Hmm... vi skulle väl inte ha något nytt hus? Vi funderade och kom fram till att om det var möjligt, så vore det ju fantastiskt att bo där. Sagt och gjort, vi sålde våra små uthyrningslägenheter och bad att få komma på visning... Resten är, som man säger, historia. 


Nu är vi där! 
Ett otroligt hus med en liten trädgård och apelsinträd...Vi fick nycklarna före jul och kunde ordna en enkel jullunch med flickorna, som numera bor i Paris.Så, vi har precis börjat med renoveringen, bland annat hittade vi ett unikt mosaikgolv under parketten! 
Här ser vi fram emot att kunna hålla nya konserter så småningom. Du kan följa renoveringen på Instagram 
och jag kommer även att dokumentera den i flera inlägg här.

Vi hoppas på ett härligt år 2021, kanske ses vi! 


2 kommentarer:

  1. Rolig läsning! Ni är alla fyra lysande exempel på hur man kan etablera sig i ett nytt land om man bara vill och vågar!

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!