Brev från Servian

måndag 15 februari 2021

Fasaden på Villa Hauterive...


Det som gör vårt hus så iögonenfallande utifrån är de magnifika dekorationerna av keramik på salongen. Denna del av huset byggdes till i början av 1900-talet. 


Den dåvarande ägaren, vinhandlaren  Auguste Cavaillé, köpte huset 1901 och det är också hans initialer AC som syns på långsidan.

Under den här tiden var Béziers fullt av vinhandlare, längs Allée Paul Riquet, Boulevard Wilson och de andra gatorna som leder ner mot tågstationen, som vår gata. 

Det fanns en perrong på tågstationen som kallades "Quai du Vin" där de staplade upp vintunnor och det är svårt för oss att föreställa sig hur mycket vin som skeppades ut härifrån till resten av landet! Jag antar att monsieur Cavaillé ville utmärka sig bland sina kollegor och synas lite extra mycket...

I början av 1900-talet kunde man beställa keramikdekorationer i en katalog från firman 

La Faïencerie d'Hippolyte Bolenger & Cie, i Choisy-le-Roi.

Man kunde även beställa personligt utformade dekorationer till sitt hus. Vi kände inte till Bolenger tidigare, men en vän som är keramiker kände direkt igen märket; specialbeställda dekorationer signerades av Bolenger och man kan se det längst ner till höger.

En kuriosa-detalj är att Bolenger var en av firmorna som tillverkade mest kakel till de nya metro-stationerna i Paris, och de var med om att mynta begreppet "metro-kakel" för de små rektangulära bitarna med fasade kanter. Anledningen till fasningen var; att reflektera så mycket ljus som möjligt i de mörka tunnelbanegångarna!  

Om detta kan man läsa i ett inlägg här:  Céramique Architecturale Décorative3 kommentarer:

  1. Vilket fantastiskt hus! Gratulerar.

    SvaraRadera
  2. Åh Vilket Härligt Hus med en spännande historia "från vinkaj till Bolenger keramik"
    Där kommer ni att trivas!

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!