Brev från Servian

lördag 4 januari 2025

Saffransgryta...


Nu när julen är över och 

saffransskorporna och saffranskakan är uppätna, 

då är det ändå gott med saffran, men i maten!


Vi gjorde först en saffransgryta med fisk och dagen därpå använde vi resterna till en ny gryta med paprika och småpotatisar.


Saffransgryta med fisk:

Du behöver 

1 PURJOLÖK

1 VITLÖK

GRÄDDE

1 MOROT, I TUNNA SKIVOR

FÄNKÅL om du gillar det

2 PÅSAR SAFFRAN (1 G)


Börja med att fräsa vitlök och purjolök i en gryta med olivolja och saffran.

Skiva en morot tunt och lägg i

tillsammans med finhackad fänkål.


Häll på lika delar vatten och grädde, 

låt puttra tills moroten är mjuk.


I en annan kastrull kokar du ris;

om du bor i södra Frankrike rekommenderar jag starkt  

 RIS FRÅN CAMARGUE 

som är lokalodlat

och finns i alla mataffärer.




Häll det kokta riset i grytan

-fram till hit går bra att förbereda-



Skär sedan fiskfiléer,

 t.ex TORSK OCH VILDFÅNGAD LAX,

 i tärningar, och koka klart i grytan

strax innan du ska äta.


Dag 2 

använde vi resterna och byggde på med det vi hade hemma:

kokta småpotatisar (grenaille)

finhackad paprika

röda linser

- det går förstås att variera i det oändliga-



Bon appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!