Igår fick vi en stor säck med coing.
Vadå coing?
Jo, det är en ganska ful och knölig frukt som ser ut som ett mellanting mellan äpple och päron.
När vi kollade upp det visade det sig att den odlats i 6000 år runt Medelhavet...
Det speciella med den är att den inte äts rå, utan den används i mat, eller till efterrätt.
Vi fick efterrätten också, i två stora formar, Pâte de coing, och det smakar lite som marmeladgodis...
Ordet marmelad kommer från det portugisiska ordet för coing, marmelo, och betydde från början coing-sylt!
Recept medföljde, så nu kan vi också göra Pâte de coing, det vet väl alla vad det är ;-)
Halloj!
SvaraRaderaMen vet du vad, i valet mellan södra och norra Frankrike väljer jag också södra. Jag bodde och studerade i Montpellier ett tag så jag är rysligt förtjust i Languedoc jag med. :) Vad underbart att ni hamnat där, hur kommer det sig?
Fast det känns som jag inte varit hemma särskilt länge finns det redan där, suget efter mer Frankrike och det är mycket möjligt att jag nu efter examen i sommar försöker satsa på ett år là-bas.
Ska bli skoj att följa er i Servian!
Kram
Det här är kvitten.
SvaraRaderaMin man är från Turkiet o de gör massor med gott av denna frukt, marmelad bl a. MEN, han äter även detta rå, precis som den är... och jag kan inte förstå hur man kan äta något så surt o strävt. Hela min kropp "korvar" sig när jag får smaken i min mun *gapskratt*.
Hej Mia,
SvaraRaderavi reste runt här för två år sedan och kände att det var rätt plats för oss! Tror vi var redo för något nytt, och vågade ta steget :-)
Ha det gott!//Karin
Hej Dubbelörn,
SvaraRaderajag trodde kvitten var en mindre frukt, men det är kul när man upptäcker nya saker.
Nu får vi experimentera lite, men tror vi skippar att äta den rå
:-) Karin
Du tänker nog på rosenkvitten o den är betydligt mindre i storlek :)
SvaraRadera