Brev från Servian

fredag 31 december 2010

dags för bubbel...


Nyår och dags för bubbel! Här i huset blir det förstås champagnens ursprung, Blanquette de Limoux.

Det sägs att benediktinermunkarna i Saint-Hilaire i Languedoc, framställde det första mousserande vinet, och det finns beskrivet redan 1531!
Blanquette är det lokala occitanska ordet för "den lilla vita" Mauzacdruvan som används, och den odlas på sluttningarna i närheten av Limoux, väster om Carcassonne.


Enligt sägnen var Dom Pérignon sedan i Limoux och lärde sig tillverkningen, tog med sig metoden till Champagne och lyckades så småningom göra "sitt" bubblande vin känt i hela världen...
Tillverkarna i Champagne hade ju närmare till Paris där man kan förmoda att det gick åt en hel del bubblande drycker, och munken Pérignon var kanske ett snille på  marknadsföring...


Men här i Languedoc är Blanquette fortfarande stort och kan köpas överallt.
Väl värt att prova när du får tillfälle!

Skål och Gott Nytt År!
Stora kramen från oss i Servian!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!