Brev från Servian

måndag 14 mars 2011

att upptäcka Languedoc...

Att upptäcka Languedoc är något jag verkligen unnar alla! Så här såg det ut i oktober...
I söndagens DN finns en artikel om några av platserna i Languedoc, skriven av Anna Lena Stålnacke.

Visst är det så att Languedoc i södra Frankrike ännu är ganska okänt i Sverige. För mig blev det en otrolig aha-upplevelse att komma hit första gången. När jag väl hade hittat hit ville jag inte åka härifrån,  jag tycker det är det paradiset på jorden!
Languedoc- Roussillon som regionen heter sträcker sig ända från spanska gränsen i söder till Nîmes i öster. Vi håller oss mest i Hérault som ligger i mitten, med Montpellier som största stad.


Här finns det vackra lanskapet med böljande vinfält, bergen, de mysiga byarna och närheten till Medelhavet och dess oändliga sandstränder längs hela Lejonbukten (22 mil sandstrand !)


Tack vare Ryanair är det nu ganska enkelt att ta sig till Languedoc från Sverige eftersom de har en direktlinje från Skavsta till Béziers. Från och med mitten av april kan man även flyga Paris-Béziers flera dagar i veckan. Den som föredrar tåg kan ta snabbtåget TGV som går mellan Paris och Barcelona och stannar i Béziers, den resan tar drygt fyra timmar.


Languedoc är världens största sammanhängande vinregion. Kvalitetsutvecklingen har gått snabbt de senaste åren och här finns nu några av de mest prisvärda vinerna i världen.  Här finns allt från friska vita Picpuol de Pinet till härliga röda viner med doft av garriguen, de örtbeväxta kullarna. Några av de uppskattade appellationerna är Faugères och St Chinian. Att kunna handla kvalitetsviner från små vingårdar, där de behandlar vinet med omsorg är verkligen en lyx!


Det kanske allra bästa med Languedoc är nog ändå att folket är så underbart, de är vänliga och glada.
För en tid sen stod vi och snusade in doften av mimosablommorna vid en trädgård. Madame i huset stack ut huvudet genom fönstret. Min första tanke var att hon skulle undra vad vi gjorde där, men nej, tvärt emot: hon undrade om vi ville plocka blommorna från hennes träd! Ja visst, jag bröt en liten kvist och tackade så mycket. Men då undrade hon om vi inte ville ha mer, stegade ut med sekatör i handen och klippte av ett par rejäla grenar fulla med mimosablommor och gav oss! Sådär är det hela tiden...


Klimatet hjälper föstås till; det är lättare att vara glad och avslappnad när solen skiner, och det gör den för det mesta!

Välkommen hit du också!

6 kommentarer:

 1. Längtar... Languedoc är en pärla! "Alla" känner till Provence o Rivieran, men detta underbara område är okänt för de flesta.

  Har rest mycket o alltid letat efter nya platser. Trodde aldrig jag skulle bli så förtjust i ett område, att jag skulle resa tillbaka o det redan samma år ;).

  SvaraRadera
 2. Ja det är fascinerande.
  Är fortfarande så glad över att ha hittat hit!

  SvaraRadera
 3. Vi komma, vi komma... nästa söndag närmare bestämt. Hyrt en petit appartement mitt i Pézenas
  Vi ska köra runt i spansk (mycket billigare - om man landar på Girona) hyrbil och kolla in byar och hus.
  Samt... insupa våren och vinerna.
  Längtar... är bara förnamnet!

  SvaraRadera
 4. Härligt!
  Passar på att tipsa om vinerna i området söder o väster om Pézenas, från Côtes de Thongue, väldigt prisvärda!!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Hej
  Trevlig blogg om vårt område.
  Vi har ett maison de village på 100 kvm, med södervänd terrass, i Karins
  grannby Coulobres. Vi trivs så bra att vi ska flytta ner permanent, men då
  till ett större hus. Därför säljer vi vårt. Kontakta mig gärna för info,
  bilder mm: 0708-259317
  /Ulf Melin

  SvaraRadera
 6. Hej Ulf,
  lycka till med försäljningen, det verkar vara stor efterfrågan just nu!

  SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!