Brev från Servian

tisdag 6 september 2011

hösttecken...


Igår började lilla V skolan igen efter sommarlovet. Det var dags att börja den nya skolan, collège. 
Hennes klass motsvarar femman i Sverige, men upplägget känns snarast som högstadium. Det är verkligen ett stort steg från école primaire, småskolan, till collège.
Eleverna förväntas uppföra sig och ta stort ansvar. De får också ett förtroende; de möts av respekt och lär sig att behandla andra med respekt. Det kan tyckas strikt, men verkar väldigt enkelt när man vet reglerna. Inga mobiler på timmarna här inte...

Vad som känns annorlunda, i alla fall mot hur lärarvänner i Sverige beskriver jobbet, är att på collège  verkar lärarna tillåtas ha fullt fokus på undervisningen i sitt ämne, och så finns det en hel stab på
"vie scolaire" som stödjer allt socialt och praktiskt runtomkring.

Det var förstås pirrigt att bli uppropad på skolgården och gå in med sin nya klass... Här i Servian tar collège emot elever från flera grannbyar och de har nu sex parallellklasser. Men det verkar lovande! PP; professeur principal, klassföreståndaren, fick dem på bra humör med en blandning av skoj och allvar.


I dag var det A:s tur att börja, men hon har ju vanan inne på collège från förra året. Hennes andra år på collège kallas 5ème. 
De räknar ner så sista året på collège är 3ème och sen kommer lycée med tvåan, ettan och terminale;  det avslutande året med examen.
Det blir spännande år framöver!

Även i luften finns det en liten aning av hösten. Den fuktiga luften har blåst bort och morgonen var kall, 13 grader, men med solens hjälp stiger det snabbt till 27 under dagen. Än har vi många härliga dagar att se fram emot!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!