Brev från Servian

lördag 24 december 2011

julstubbe eller tretton desserter...


Så var det jul!
Vi har redan provsmakat vår bûche de Noël, 
den klassiska franska juldesserten "julstubbe".
En extra mäktig rulltårta kan man säga, 
med mycket god krämig choklad...

En tradition här i södra Frankrike är annars les treize desserts; de tretton efterrätterna. Det är från början en gammal kristen tradition, som symboliserar Jesus omgiven av de tolv apostlarna.

Det är lite mer ursprungliga sötsaker som mandel och nötter, druvor och russin, fruktmarmelad, torkade fikon, dadlar, nougat och calissons; mandelformade glacerade små godsaker gjorda av melon och mandel.

Bilden  lånad från Wikipedia

Mandel hör visst julen till, till vår egen tradition hör 
mandelmusslor med sylt och grädde.
Å så mycket gott...


Önskar er alla en riktigt


Joyeux Noël!
God Jul!



5 kommentarer:

  1. Det låter gott, men mäktigt, med alla de där efterrätterna! Önskar God Jul!

    SvaraRadera
  2. Det låter helt underbart med Les treize desserts, men jag tror jag hoppar över dem ikväll ;).

    Varma julkramar till er

    SvaraRadera
  3. GO Jul Karin!!!!! Kramar från Anna

    SvaraRadera
  4. Hej Freedomtravel och Dubbelörn; ja nog blev man mätt alltid, även utan tretton efterrätter ;-))

    SvaraRadera
  5. Anna: å en riktigt GO fortsättning till dig!
    Kramar Karin!

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!