Brev från Servian

tisdag 31 januari 2012

små hundar får vaccin...


Det är lite kyligt nu, men jag intalar mig att det är bra; att det är vad vinbönderna behöver... och kanske även djuren. Igår var vi hos veterinären för den årliga rabiesvaccineringen.

Den rara Mme Vétérinaire sa att om det är tillräckligt kallt kanske en del parasiter trillar av pinn...
Men i vilket fall måste vi överväga om vi ska ge hundarna vaccin mot den läskiga insekten som sprider leishmaniose; en infektion som kan vara dödlig för hundar..... eller om det räcker med pipetter med droppar, lite liknande dem vi ger mot fästingar (Frontline).

Tidigare har vi besökt veterinären i Magalas, men jag måste säga att det var ett helt annat mottagande här i Servian på den nya kliniken (som ligger på Grand Rue).
Det gick hur bra som helst med lilla Tyra, som var så rädd för den barska Mme i Magalas, så hon ylade när det var dags för en piqûre (spruta)...


I Sverige sägs ibland att rabiesvaccinet gäller i två år, men så är det inte i Frankrike; det behöver förnyas varje år!

6 kommentarer:

  1. Det där med vaccinet är ju en hel vetenskap! Vi fick läsa på duktigt på jordbruksverkets hemsida innan vi begrep vad Emser skulle ha inför vår Frankrikeresa. Han fick förnyat rabiesvaccin i förra veckan och det skulle räcka i tre år. Leishmaniose? Vad är nu det för uschlighet?

    SvaraRadera
  2. Hej Mira,
    kolla nästa gång ni kommer till Frankrike, så att vaccinet verkligen är godkänt här i tre år...
    Leishmaniose är en infektion som sprids med myggliknande insekter. Hunden får feber, tappar päls, avmagrar och dör till slut. Det går inte att bota, men kan lindras. Men helst vill man ju undvika den läskiga sjukan! Det är nytt att det finns vaccin. (Virbac) annars droppar man motmedel i nacken på hunden, som insekterna inte gillar.
    Insekterna finns här i södra Frankrike, inte så mycket vid kusten tydligen, utan mer i "l'arriére-pays"; uppe i bergen, vid lac du Salagou och så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det den där sjukdomen som sprids av fjärilsmyggor? Det fästinghalsband, Scalibor, som Emser bar vid vår resa ska, enligt uppgift, även avskräcka fjärilsmyggor.

      Radera
    2. Just det Mira, Scalibor ska hjälpa! Tyvärr tålde inte vår lilla Tyra Scalibor-halsbandet, hon tappade pälsen och blev irriterad av det, men om Emser fixar det är det ju bra!

      Radera
  3. Hej Karin,
    Fina vovvar!!Har inte hund själv,men tyckte det var intressant information om insektssjukan
    och vaccin!Hoppas det ryker några nu om det är lite kallt.
    Klart och kallt här också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir visst lite vinter här också... Det har kommit snö på många håll i Frankrike, men inte hos oss (än).

      Radera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!