Brev från Servian

torsdag 24 maj 2012

hus och sånt i Fontès...


Det är ett stort nöje att kryssa omkring bland byarna och stanna till för en promenad. Det finns så många byar och de ligger så tätt. Häromdagen stannade vi en stund i Fontès som ligger lite norr om Pézenas.


Kommer du på din gamla Moto Guzzi kanske du kan få den reparerad här. Nja, det är nog bara någon som hittat en fin skylt att sätta på garaget...


Byn ligger på en höjd med utsikt mot en kulle som varit en vulkan. Tänk att vulkanerna häromkring har dominerat landskapet för länge sedan. Städerna Sète och Agde ligger ju på gamla vulkantoppar ute vid Medelhavet. Du ser vulkanen Ceressou skymta bakom skylten som berättar om det gamla slottet i Fontès.


Det gamla slottet låg strategiskt med bra utsikt för att försvara byn. I dag finns inget kvar av det ursprungliga slottet från 500-talet, men man kan se spår från en senare slottsentré i fasaden som vetter mot slottspromenaden; la promenade du Château.


I byns centrum finns lite av varje; café, restaurang och nytt mediatek, förutom de gamla gränderna.


Byns första kyrka låg bredvid klocktornet inne i byn.


Men 1299 började den stora kyrkan byggas, och den ligger ovanligt nog strax utanför byns centrum.


Bygget pågick till 1340. 
41 år, det var väl inte så lång tid för ett så stort bygge?!


På ena gaveln syns spåren av en trappa, ett torn...


Porten är rejäl, med utsirat lås och väl använt handtag...



Om du reser hit till Languedoc och vill hyra ett hus någon vecka är du välkommen att kika på min Hus i Languedoc-sida, där jag förmedlar ett byhus till uthyrning i just Fontès!


Tar du vägen mellan Fontès och Neffiès passerar du nybyggda vingården Allegria. De har inte öppet så ofta, men håll utkik efter deras viner, det är något alldeles extra! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!