Brev från Servian

söndag 15 september 2013

klostret i Valmagne...


I dag kom vi i alla fall ända fram till Abbaye de Valmagne
inga bilköer i dag! 

Klostret ligger mellan Montagnac och Villeveyrac, nära pilgrimsvägen till Santiago de Compostela. Det grundades 1139 och hade sin blomstringstid de första århundradena därefter, då det var ett av de mest välmående cistercienserklostren. Den stora kyrkan i gotisk stil byggdes 1257 men var sedan utsatt för en hel del bevärligheter under religionskrigen. De flesta av de vackra färgade fönstren förstördes och stenar plockades för andra byggnationer i närheten Efter franska revolutionen 1789 flydde de sista fem munkarna då bönder och upprorsmakare invaderade och plundrade klostret. 
Tyvärr förstördes arkivet då, och man vet därför inte hur många munkar som verkade här.


Klostret togs över av franska staten efter franska revolutionen, och hela egendomen såldes sen vidare till en vinmakare, Monsieur Granier, som kunde fortsätta munkarnas traditon av vinodling från 1100-talet. 

Under hans överinseende byggdes kyrkan om till vinkällare med enorma ekfat, och kyrkan blev på så vis bevarad för eftervärlden!


Greven av Turenne köpte egendomen på 1800-talet och släkten driver fortfarande vinodlingen vidare.


Från kyrkobyggnaden kommer man ut till klostergården med vackra valvgångar.  Guiden berättade under rundvisningen att det bara fanns ett enda rum som var uppvärmt på munkarnas tid, med den enorma öppna spisen.  Tänk vad de måste ha frusit! I spisrummet finns också  färgade blyinfattade fönster bevarade.Det är ganska makalöst att kunna vandra runt där, att så mycket ändå är bevarat. 
Men det allra vackraste tycker jag var platsen på klostergården, 
utanför pelargångarna, där det finns en källa.


Det var förr den enda platsen med rinnande vatten och där tvättade munkarna händerna innan de fick röra vid maten och innan de gick för att be i kyrkan. 


Så vackert, med ett öppet tak, klätt med slingrande vinrankor...


Här skulle man kunna sitta länge och bara njuta...


 Efter visningen var det -förstås- vinprovning för den som var intresserad. 


Alla deras viner produceras numera ekologiskt och butiken kan man besöka även om man inte går den guidade visningen. Det finns också ett värdshus intill och sommartid ordnas konserter. 

Det här är verkligen en plats väl värd att besöka, 
perfekt för en söndagsutflykt!

2 kommentarer:

  1. Skall läggas på minnet för senare utfärd! Låter väldigt trevligt.

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!