Brev från Servian

onsdag 25 september 2013

vårt bästa Picpoul...


Det perfekta vinet till en skaldjursmåltid här i Languedoc
är som sagt vårt kära Picpoul de Pinet.

På vägen hem från Bouzigues häromdagen stannade vi till i självaste byn Pinet.
Där finns det stora vinkooperativet les Ormarines, men den här dagen tittade vi in hos en självständig vinodlare med caveau på torget, mitt i byn.

Madame Arnaud-Gaujal och hennes dotter Virginie fortsätter familjetraditionen ända sedan franska revolutionen, då Toussaint Gaujal etablerade sig i Pinet. 

Det är inget fel på kooperativets Picpoul, men det var väldigt roligt att höra Madame berätta om vingården; ännu en passionerad vinodlare. Hon visade stolt urklipp från en amerikansk tidning och vingurun Robert Parker har gett deras vin 95 poäng på den 100-gradiga skalan. Exporten till USA tog fart efter det...

Vi fick provsmaka hela deras gamme (sortiment) och köpte med oss alla Picpoul-varianterna... 

Lite lustigt är att druvan heter Picquepoul, medan vinerna kallas Picpoul de Pinet
(vilket är en AOP; appellation d'origine protegée).


Cuvée Lou Peyrette
skördas från unga vinstockar, och har blommig doft och frisk smak med en liten aning av pamplemousse; grapefrukt. Det passar ypperligt till skaldjur, råa och tillagade.


Château de Pinet
är lite mer komplex. Druvorna skördas från gamla vinstockar och doften drar åt exotiska fukter  (mango, ananas). Smaken är lite rundare och kraftigare och vinet passar exempelvis till pilgrimsmusslor, sparris och chèvre.


De har även en eklagrad Picpoul och så Les Oréades som är en vin tardive. Skörden sker sent, i november, när druvorna är helt skrumpna och vinet blir fylligt, med doft av torkad aprikos och fikon. Madame rekommenderar den både till foie gras och till en smakrik efterrätt (som aprikospaj med twist av rosmarin -hur gott låter inte det!- eller en mörk chokladkaka med mandel...). 

Roligt med ännu en favoritvingård!
3 kommentarer:

 1. Åh vad jag fick en längtan till Pinet när jag läste ditt inlägg. Jag har också varit hos Madame och köpt vin. Kul att de fortfarande håller på och tillverkar ett superbra vin.
  A-M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du också gillar deras fina Picpoul!

   Radera
 2. Hej, tack för detta fina tips! Jag hittade detta på din hemsida och idag var vi där. Madame ägnade oss mer än en timme och vi köpte flera lådor av goda viner! Hon var verkligen gullig, pratade långsamt och var intresserad av att vi skulle förstå. Hit kommer vi att återvända! Tack Karin

  SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!