Brev från Servian

tisdag 18 november 2014

gratinerad löksoppa...


Här hos oss är det strålande höstväder, 
men jag hade ändå lust att laga en riktig klassiker
 som passar även en kulen höstdag; 
gratinerad löksoppa.


Det är enkelt:
hacka 4 stora gula lökar fint, 
låt dem fräsa i olja och smör på låg värme i 15 minuter 
bara så de blir genomskinliga, inte stekta.

Häll på en dryg liter vatten, salt, peppar och timjan
och låt koka under lock 25 minuter.

Under tiden river du en god ost med lite smak, här en Cantal,
till gratineringen.


Du hinner också fixa en god smörgås 
 medan soppan kokar.

Nu i november är kaki-frukterna fina, 
persimon kallas de också, eller sharon-frukt.


De passar bra ihop med mögelost, 
här en mild krämig blå Saint Agur,
från Auvergne lite norr om oss.


 När soppan puttrat klart rostar du några brödskivor och lägger ovanpå, 
och strösslar över den rivna osten. 

Hela härligheten gratineras i 250 grader i ugnen i ca tio minuter 
innan det är dags att njuta!


4 kommentarer:

  1. Älskar löksoppa. Håller med om att den passar bra så här års. Tack för ett nytt recept, skall pröva vid tillfälle. // SP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, det här är enklast möjliga :)

      Radera
  2. Åh jag älskar fransk löksoppa, det måste jag göra nån dag! passar verkligen här i Sverige nu :)
    kram Anna

    SvaraRadera
  3. Hej Anna, ja visst passar det extra bra såhär års!

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!