Redan första advent!
Svårt att tro med höstfärgerna därute
och 16 grader varmt i dag...
och 16 grader varmt i dag...
Vi var i Barcelona häromdagen och köpte fin saffran på härliga saluhallen Mercat Santa Caterina,
så det känns kul att dra igång julbaket med saffransbullar i dag.
Vår äldsta dotter äter fortfarande veganskt
så här kommer en variant på saffransbullar utan komjölk eller smör:
2,5 dl mandelmjölk
1/d dl olja
lite veganskt margarin
1 dl råsocker
1 g saffran
1 pkt torrjäst
7 dl vetemjöl
1 krm salt
Jag börjar med att sätta fart på torrjästen genom att blanda med 1 dl ljummen mandelmjölk och låta degbunken stå 15-20 minuter i ugnen med 40 graders värme.
Saffransstråna mortlas tillsammans med råsockret och blandas sedan i kastrullen där resterande mängd mandelmjölk blandats med olja och smält margarin, tillsätt lite salt.
Häll mjölk/socker/saffran över jästen som börjat bubbla upp.
Blanda sedan i vetemjölet och knåda i bunken,
låt stå 30 minuter under en bakduk.
Baka ut bullarna och låt jäsa på plåten i 15 minuter innan de skjutsas in i ugnen;
250 grader i 8 minuter.
PS. nu är bullarna uppätna:
en aning mer socker kan ta fram saffranssmaken ännu mera
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!