Brev från Servian

söndag 27 november 2016

saffransbullar (vegan)

Redan första advent! 
Svårt att tro med höstfärgerna därute
och 16 grader varmt i dag... 


Vi var i Barcelona häromdagen och köpte fin saffran på härliga saluhallen Mercat Santa Caterina,
 så det känns kul att dra igång julbaket med saffransbullar i dag.


Vår äldsta dotter äter fortfarande veganskt 
så här kommer en variant på saffransbullar utan komjölk eller smör:

2,5 dl mandelmjölk
1/d dl olja
lite veganskt margarin
1 dl råsocker
1 g saffran
1 pkt torrjäst
7 dl vetemjöl
1 krm salt

Jag börjar med att sätta fart på torrjästen genom att blanda med 1 dl ljummen mandelmjölk och låta degbunken stå 15-20 minuter i ugnen med 40 graders värme.

Saffransstråna mortlas tillsammans med råsockret och blandas sedan i kastrullen där resterande mängd mandelmjölk blandats med olja och smält margarin, tillsätt lite salt.

Häll mjölk/socker/saffran över jästen som börjat bubbla upp.
Blanda sedan i vetemjölet och knåda i bunken, 
låt stå 30 minuter under en bakduk.

Baka ut bullarna och låt jäsa på plåten i 15 minuter innan de skjutsas in i ugnen; 
250 grader i 8 minuter.


PS. nu är bullarna uppätna: 
en aning mer socker kan ta fram saffranssmaken ännu mera








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!