Brev från Servian

fredag 19 augusti 2011

vingårdsbesök...


Ett av de trevliga nöjena häromkring är förstås att besöka vingårdar och i dag följde vi med några vänner till svenskägda  Domaine de Brescou i Alignan du Vent. Peter som tog emot oss tog sig verkligen tid och visade oss runt. Det är alltid lika roligt att komma bakom kulisserna!
Modern tillverkning i en gammal vacker miljö...


Vi fick till och med en demonstration av den stora vinskördemaskinen och för lille killen O från Sverige som var med i sällskapet, som fick hoppa upp och åka med, var det nog det mest spännande... 

Vi vuxna gick glatt vidare till provsmakningsrummet. 
Domaine de Brescou hör till  appellationen Côtes de Thongue  och odlar många olika druvor. De gör flera monocépage; viner med en druvsort.  Det är roligt att provsmaka och känna skillnaden mellan de olika druvorna. Jag gillar den typiska Languedoc-druvan Grenache, som oftast används i blandningar men här fanns den även som monocépage.


Det var inte så lätt att välja, men vi köpte med oss en låda "Carisma" ett vin med Carignan,Grenache, Syrah och Merlot, som passar till mycket.

Såhär tyckte min käre Monsieur Kloo, alias Maffe, om vinet:

"Carisma" 2009 är ett mörkt purpurfärgat vin med en tung, varm, kryddig doft av mörka bär och läder. Smaken är väldigt intensiv och fyllig, med bra syra och mjukt inlindade tanniner. Karaktären av björnbär / blåbär, läder och örtkryddor hänger med i en lång, behaglig eftersmak.

I grunden ett typiskt vin för området, men eklagringen ger det en internationell touch. I ett blindtest skulle nog många gissat på ett Malbec från Argentina för dubbla priset.

Lättdrucket men med mycket smak och karaktär...det här vinet går fint att dricka för sig, eller till pizza, pasta med svampsås, grillad kyckling, gratinerad aubergine. Mycket användbart, prisvärt, och helt enkelt smarrigt!

6 kommentarer:

 1. Härligt! Vi som beställde i somras 3 olika vita viner fr just dem, samt ett rosé. Beställde via nätet med hemleverans. Vi var supernöjda!

  SvaraRadera
 2. Hej! Ett bra tips. Vi tar det med på listan när vi kommer ner i slutet av September. Vi hörs

  Hälsn

  Eva & Claes

  SvaraRadera
 3. Hej, kan varmt rekommendera deras vita viner, beställde ett par lådor innan sommaren via http://www.xwine.se och fick det sen levererat till min dörr i Sverige.

  hälsn.
  Susanne

  SvaraRadera
 4. Kul att det funkar att beställa till Sverige!

  SvaraRadera
 5. Hittar även denna Carisma hos XWine. Ska beställa den, nu när vi fått recensionen fr er :D.

  SvaraRadera
 6. Hoppas ni gillar det också :-)

  SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!