Brev från Servian

söndag 14 augusti 2011

persikor och Rivesaltes som hos Matisse...


Inspirerad av boken "Hemma hos Matisse" gjorde jag idag en efterrätt med persikor och nektariner i en lag av Rivesaltes. 


Rivesaltes är ett såkallat Vin Doux Naturel som tillverkas just i området nära Rivesaltes i Roussillon, nära Perpignan och söderut ner mot spanska gränsen. 

Där finns även andra kända Vins Doux Naturels, som Maury och Banyuls. Gemensamt är att de fungerar bra såväl som aperitif som till desserter. För att jämföra med något kan man säga att den bärnstensfärgade Rivesaltes Ambré påminner om sherry, och de röda, framför allt Banyuls och Maury påminner om portvin. 


Det sägs att metoden "mutage"; att tillsätta druvsprit till vinmusten för att stoppa jäsningen, utvecklades redan på 1200-talet då läkaren Arnaud de Villeneuve fick patent från kungen av Mallorca, som regerade i Roussillon på den tiden. En liknande metod används för att göra portvin och madeira.



Matisse målade ofta interiörer och "Nature Morte", stilleben, med frukter.
Det finns många Matissebilder på Google och bilden ovan hittade jag hos "Barewalls" som säljer affischer och konsttryck.

Det är väl känt att Matisse tillbringade mycket tid i Nice och där ligger ju även Matissemuseet.

Han upptäckte även den lilla hamnstaden Collioure i Langudeoc-Roussillon, nära den spanska gränsen, tillsammans med konstnären André Derain. Numera kan man följa med på en guidad tur
"i Fauvisternas spår" och se var de målade sina tavlor. Det låter som en trevlig utflykt...

2 kommentarer:

  1. Tänk om man hade så mycket "Rivesaltes" så man kunde låta persikor också få smaka:-)) Härliga bilder i din blogg , Karin!

    /Anna

    SvaraRadera
  2. Det får bli mer bagage nästa gång då, Anna?!
    Tack ska du ha, kram!!

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!