Brev från Servian

tisdag 1 februari 2011

till desserten...

Mmm, smuttar på en god "Vin Tardive" efter maten. Perfekt till en mörk chokladbit!
Vin Tardive skördas riktigt sent på hösten (som namnet säger; tard = sent). Då har druvorna hunnit bli övermogna; vinet blir sötare och får en doft av russin. Vi hittade det här i grannbyn Abeilhan.

Domaine les Filles de Septembre är en familjegård där druvorna plockas för hand. Det här vinet är både jäst och lagrat på ekfat. Ändå är det lättare och fruktigare än t.ex. portvin.

Den vita varianten påminner mer om Muscat; sultanrussin och mogna äpplen...

Det är roligt att det finns en sån mångfald här i Languedoc, allt ifrån friska vita viner till dessa dessertviner. Dessutom är de så otroligt prisvärda, och i många fall från små gårdar med hög kvalitet!
Vinnäringen här har ett stort uppsving och verkar klara omställningen från kvantitet till kvalitet bra.
Det finns många yngre vinmakare som går in för hanverket.


Lite jobb kvar här... Tänk att varje vinranka ska klippas, varje år!

Ägaren till Domaine Sainte Rose här i Servian har gjort en video där han berättar om beskärningen, om du vill se den finns den här ( på engelska)

En hel del jobb onekligen...
Tänk på det nästa gång du dricker en flaska vin ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!