Brev från Servian

onsdag 5 september 2012

väntans tider...




Än så länge hänger de där, vindruvsklasarna. 
Men den stora skördetiden närmar sig alltmer. 
Det är en härlig tid.
Grannarna ger sig ut mitt i natten för att skörda och synen av lastbilar som kör förbi fullastade med berg av druvor på flaket är underbar! Små smala traktorer med släp trängs med stora skördemaskiner på vägarna och i byarna sätts varningsskyltar upp; Vendange.
Det blir lite trångt ibland, men vad gör det, det är detta den här regionen lever av - och för. Många i byarna har någon släkting som har något vinfält, även om de jobbar med annat till vardags.


Languedoc är världens största sammanhängande vinregion och det märks verkligen i september! Det är lite svårt att greppa hur mycket vin som faktiskt görs. Ett exempel:

Jag läste i just lilla tidningen l'Hérault som ges ut av departementet och som vi får  gratis i brevlådan, att vårt vinkooperativ i Servian just har skrivit kontrakt med en inköpare i Kina, om 50 000 hektoliter vin  -det motsvarar 6,3 miljoner flaskor-  fram till 2015...

2 kommentarer:

  1. Ja, det är underbart att bo i Languedoc, inte minst under vendangetiden. Vi åkte hem till Gabian från stranden idag och blev ännu en gång häpna över hur stora arealer det är som man odlar vindruvor på. Och tänk att det fortfarande finns ambitiösa vinproducenter som skördar för hand! Det är en sån fröjd att träffa stolta domaineägare som sätter en ära i att framställa kvalitetsviner.

    Richard N

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig Richard, det är underbart!

      Radera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!