Brev från Servian

söndag 3 februari 2013

triss i viognier...


Till gårdagens middag satsade vi på triss i Viognier,
en druva som börjat få lite välförtjänt uppmärksamhet,
eftersom den ger viner med en härlig rund fyllighet och fruktighet.

Till förrätten, en enkel varm chèvresnitt med valnöt, 
passade Équinoxe från Domaine de l'Arjolle i Pouzolles. 
Det är ett väldigt fruktig och samtidigt frisk blandning
där även Sauvignon Blanc och Muscat finns med.


Viognier från Domaine les Filles de Septembre i Abeilhan
satte smak på fiskgrytan med lax, torskfilé, potatis, sockerärter och dill, och till detta ett glas Viognier från Le Bosc.


En snabb koll på Systembolagets sortiment av Viognier visar att de har 35 sorter från Sydafrika och 18 från Languedoc att välja på. 
I beställningssortiment kan man hitta 
Viognier från Domaine de la Baume här i Servian.

Av Languedoc-varianterna finns bara tre i det fasta sortimentet, varav en är Per Morbergs Collection, med en anonym producent, jag kan i alla fall inte hitta var Abbotts & Delaunay finns.

Ett tips i all välmening till importören Supreme Wine & Spirits av Per Morbergs Viognier är att uppdatera sin info, då när jag klickar för att få veta mer om Viognier det i stället dyker upp fakta om Cabernet Sauvignon från Chile!



Det mest underbara Viognier-vin som vi hittills har hittat
är det från Domaine Saint Ferréol i Nizas...

Nåväl, till ostar och dessert fick vi lov att lämna Viognier-spåret;
till ostarna en Vendanges d'Automne;
Muscat från Saint Jean de Minervois


och till chokladmoussen en Rivesaltes Tuilé
ännu en underskattad Languedoc-goding. 
Mer om det en annan gång!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!