Brev från Servian

lördag 29 mars 2014

muscat från St Jean de Minervois...


Var ute på husärenden västerut idag och tog en paus i St. Jean de Minervois, 
en bit bortom Saint Chinian. Den lilla byn är framför allt känd för sina muscatviner.



Det är fascinerande så många naturtyper som ryms här i Languedoc. Här växer vinstockarna på sluttningarna i den karga marken, full av sten. Inte undra på att man talar om "mineraltoner" i vinet.


Vi tittade in på kooperativet och när vi berättade att vi ville köpa några olika sorter för att jämföra blev vi genast erbjudna en provning där i butiken. 


Förutom muscatviner har de även en favoritdruva som vermentino
Den finns ju även här i Servian hos vår vän på Domaine Pouzac.


Vi började med Muscat sec  och Vementino som är torra viner, friska. 
De funkar såväl till apéro en varm dag som till skaldjur. 


När man tänker på Muscat är det väl främst den söta man har i åtanke, 
som deras Muscat Petit Grain, som är ett Vin Doux Naturel.

Det är vanligt till apéro och passar till en krämig ost. 
Eller en efterrätt med fruktsallad, vit choklad eller grädde...


En aning dyrare är deras Sélection Petit Grain
Den tilltalar mig med lite längre eftersmak och inte lika framträdande sötma, 
men den är ändå mycket fruktig och med en aning av fläder.


Ännu mer komplex smak har Éclat Blanc, med lång eftersmak. 

Till detta vin väljs bara de bästa druvorna ut. Vinfälten inspekteras kvällen före skörd och de guldgula druvorna plockas tidigt på morgonen. Helst ska de ha lite röda fläckar, som fräknar; då är de perfekta förklarar monsieur bakom disken. 



Som avslutning provar vi deras prisbelönta Vendange d'Automne
Ett lagrat vin som bäst avnjuts som en digestif efter maten. 
Det är lagrat i 12 år och är perfekt att smutta på i favoritfåtöljen...

Vår lilla provning var troligen den sista för monsieur berättar han nöjt, 
nu är det la retraite som väntar, pensionen!
Skål för det! Santé!



Vinkooperativet här i St. Jean är litet, med bara 25 vinodlare, 
men de har lyckats sätta byn på kartan med sin speciella nisch.  

Vi går en sväng i byn och ser att det också finns flera vignerons indépendants,  
värda att utforskas de också.




Men nu börjar det bli lunchdags. 
I byn finns en liten familjerestaurang som ser mysig ut, 
men tyvärr har vi har andra planer och åker vidare...
Tack för i dag, St. Jean!










4 kommentarer:

  1. Åh vad mysigt och vad intressant att läsa om vinerna, häftigt att se att vinstockarna växer i den karga marken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna, ja man blir förvånad att det kan växa något alls i den steniga marken, men vinstockarna är perfekt anpassade till klimatet här!

      Radera
  2. Kul med vinkooperativen i Frankrike! Har bara lite blandade upplevelser av vinerna. Men ett söt muscatvin går alltid ner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, förstår att du kan ha blandade erfarenheter av vinerna, men faktum är att numera vinner vinerna från kooperativen i närheten många medaljer på internationella vinutställningar, det går stadigt framåt!

      Radera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!