Lussekatter vill man ju inte vara utan!
Att baka dem utan smör och mjölk var inte svårt,
jag vill ju att alla i familjen ska kunna smaka, även vår vegan!
175 g vegetariskt margarin
5 dl mjölk; jag tog lika delar mandelmjölk och havremjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran
1 1/2 l vetemjöl
Sedan var det bara att baka som vanligt!
*Smält margarinet. Häll i mjölken och värm till 37°C. Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den med lite av det fingervarma degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och saffran.
*Arbeta in så mycket av mjölet att degen går lätt att arbeta och släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl, täck med ren bakduk och ställ dragfritt att jäsa ca 30 minuter.
*Arbeta degen några minuter och stjälp upp på mjölad arbetsbänk. Knåda. Dela i bitar och baka ut till lussebullar. Lägg på bakplåtspapper, täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
*Värm ugnen till 225-250°C. Tryck i russin i bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!