Det är lätt att glömma vilken förmån
det är att bo här,
med tillgång till massor av bra vingårdar i närheten.
Vi åkte till Château de Grézan,
som ligger strax utanför byn Laurens.
Själva slottet är byggt på 1800-talet; en pastisch i medeltidsstil, tydligt inspirerat av Citadellet i Carcassone.
Tidigare byggnader brändes ner under franska revolutionen 1789.
Familjen Cros-Pujol började med vinodling i liten skala utanför Laurens redan 1877 och de förvärvade slottet 1989.
I butiken finns många av deras viner för provsmakning.
Vi köpte med oss några flaskor för att prova hemma i lugn och ro,
och korkade upp några idag.
Min man Maffe gick flera vinkurser för några år sedan, till Level III,
för Master of Wine Matthew Stubbs.
Matthew ger kurser på Domaine Gayda nära Limoux; Vinécole.
Vi provade fyra av Château de Grézans viner hemma:
- Deras Entré de gamme heter ZANGRÉ och kostar 6 €.
Det är ett vin som känns ungt och opretentiöst och passar fint som vardagsvin till rätter som pasta och pizza eller aperitif.
- Nästa vin heter LE BASTION, för 9 €.
Det består av druvorna SYRAH- VIOGNIER.
Den här blandningen är vanligast i Rhône-dalen under appelationen Côte Rôtie och det är ju ovanligt att blanda in en vit druva som Viognier i ett rött vin.
Det är balanserat med smak av mörka bär, och bra syra. Det passar bra till gratänger, eller jag tänker mig en tomatpaj...
- Collection Rouge BIO kostar 15 €.
Druvor: GRENACHE-SYRAH-MOURVÈDRE
Här har vi mer doft från garriguen;
det är kullarna mellan vinfälten där vilda kryddor växer.
Det är fruktigt, mjukt och sammetslent...
Passar klockrent till en lasagne och mellanlagrade ostar som t.ex en Comté.
- Héritage kostar 16 €
Detta är mer komplext, doftar höstlöv och björnbär...och har en lång eftersmak.
Ett "seriöst" vin, utan att för den skull kännas tungt.
Jag tänker mig en gratäng med aubergine och parmesan eller fyllig svamppasta med tryffel, för oss som inte äter kött...
Ska jag berätta vilken som blev min favorit av dessa?
Jag gillar grenache-druvan mycket, så det är helt klart COLLECTION ROUGE-BIO som vann mitt hjärta.
Nästa år planerar vi att ha några vinprovningar här hemma,
i all enkelhet.
Välkommen att höra av dig om du är intresserad av att vara med!
Den första blir söndag 19 januari, då tänkte vi prova olika
MONOCEPAGE, dvs viner på bara en druva.
Hej, vad kul att Du delar med dig och vad spännande med de olika vinerna som själva området. Jag kommer att fortsätta att läsa med stort intresse.
SvaraRaderaBästa hälsningar Kurt👏👏.
Tack Kurt, vad roligt att du tycker det!
Radera