Brev från Servian

torsdag 3 januari 2013

på ett vinslott...


En vanlig dag i Languedoc; är på väg till Pézenas för att handla lite... Tar vägen över Alignan-du-Vent som omväxling. I stället för att svänga höger ut på Pézenas-vägen; kör tvärs över vägen och in där det står en skylt Château Montpezat. Det har vi aldrig hört talas om, men kör fram till slottet som är gammalt och vackert.


Ut på gården kommer ägarparet och de frågar om vi vill prova deras vin. Javisst, vill vi det! Roligt att de tar sig tid fastän vi kommer helt oanmälda.Så bjuds vi in i vinbutiken. Vi småpratar lite om vad vi föredrar för typ av viner, väljer bort Merlot och får så prova två av deras röda viner; Palombières 2009 och Prestige 2002.


Trots att vinet är kallt i la cave börjar vi förstå att här har vi hittat något riktigt bra!


Eftersom vi ville utforska smakerna mera köpte vi med oss några flaskor att smaka hemma och korkade genast upp Prestige 2002; det märks att det är vällagrat, smaken är tät och intensiv med nyanser av katrinplommon, vanilj, smörkola, eukalyptus och choklad och låång eftersmak. Ren njutning... Jag kommer att tänka på en Banyuls från Berta-Maillol, så mycket smak är det.


Monsieur och madame Blanc berättade att de numera har gått över helt till biologisk odling och är certifierade AB; Agriculture Biologique, "eftersom de inte vill förgifta marken för sina barn". Trevligt att det tänkandet ökar mer och mer.


I butiken fick vi syn på den svenska boken om vinodlare i Languedoc som är skriven av bl.a. Britt och Per Karlsson, och det visade sig att Château Montpezat finns med i den. Där kan du läsa mer om vinodlare Blanc och flera av deras viner. Och att inte bara vi utan även den amerikanske vingurun Robert Parker tycker att deras Prestige är en höjdare!


Vilken tur att vi hittade dit, på upptäcktsfärd en vanlig torsdag. På hemvägen fick vi dessutom se en ovanligt stilig solnedgång!6 kommentarer:

 1. Det är så härligt med din blogg. Vi får mängder med tips om nya ställen att besöka.

  Nästa gång blir det även ett besök till Montpellier, efter ditt suveräna tips om tramway o parkering. För vi har ju snurrat där en gång tidigare o gav upp... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att dela med sig av godbitarna vi har :)

   Radera
 2. Härligt! Du kan verligen göra en ressugen!! :-) Frankrike är ju lite knivigt då man inte kan ett enda ord franska...
  Men nån dag ska jag nog sätta ner en fot där också :-) Eller kanske ett hjul, med husbilen.
  Det där vinet du beskrev lät helt underbart!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ninni,
   ja alla fransoser kan inte engelska, men ganska många ändå, och så finns det ju kroppsspråk- så jag tycker absolut du ska styra kosan hit med din husbil ;)

   Radera
 3. Hej! Mycket trevlig rapport. Vi har läst om denna gård i Languedocboken. Vi får göra ett besök när vi kommer. Må så gott

  SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!