Brev från Servian

torsdag 19 december 2013

félicitations!


I dag besökte vi skolan för att hämta våra tjejers betyg för den här terminen. Alla fick betyget och en liten enskild pratstund med klassföreståndaren. Och vi skattar oss lyckliga att barnen har kommit in så otroligt bra i den franska skolan. Fjärde skolåret nu, på collège (motsv. högstadiet). Nu kan vi ju inte jämföra rakt av med svensk skola längre, men vi tycker att de får en otroligt bra grund att stå på. Många av deras uppgifter känns som svensk gymnasienivå. Ganska krävande, men också givande.
Lillasyster som är 13 år läser Victor Hugo:s les Misérables för en redovisning efter jullovet.
Jag som inte ens har läst den själv, har du? 
Jag får låna boken efter henne för att komma ikapp lite med allmänbildningen...

Men, jag måste tillägga att det är inte bara "gammal fransk kunskap" de matas med i skolan; det jag framför allt gillar är att de får en grund varifrån de lär sig analysera och argumentera. Storasysters uppgifter från t.ex.  musiken: att välja ut en samhällskritisk låt, (hon valde en annorlunda amerikansk rap-låt som är emot droger), översätta den till franska (inte helt lätt med all slang och talspråk), analysera budskapet och presentera för klassen. Och i konsthistoria: att läsa en japansk Manga-bok och jämföra den med andra mangastilar och lyfta fram särdrag i dialog, innehåll och förklara hur teckningsstilen framhäver berättelsen.
  De får verktyg för att lära sig se, förstå och förklara sin omvärld.


Sån lycka också för oss som föräldrar att de trivs så bra och ligger i topp i sina klasser båda två. Bara lovord... Félicitations är en sammanfattning av betyget där det högsta medelbetyget kan vara 20,0 och kanske kan jämföras med MVG (men efter det tappar jag kollen på det svenska betygssystemet, som väl ändrats sedan vi flyttade). 


Nu har de en sista kväll av pluggande kvar innan det blir jullov i morgon.
Bra kämpat gullungar!1 kommentar:

  1. Gamla skolfröken gläds med er!
    A-F numer i det svenska betygssystemet. Ny läroplan from 2011!

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!