Brev från Servian

måndag 6 januari 2014

fransk kultur levererar...


Läser i en artikel i L'Express att det har gjorts en stor undersökning av finans- och kulturinspektionerna här i Frankrike för att ta reda på "kulturens bruttonationalprodukt". Här kommer det fram sensationella siffror som att det franska kulturlivet står för 7 gånger mer PBI (Produit Intérieur Brut) än bilindustrin!

Enligt undersökningen bidrog kulturindustrin under 2011 med 105 miljarder Euro till den franska ekonomin, och gav ett överskott på nära 58 miljarder, 3,2 % av PBI. 

Kulturen beskrivs i en annan artikel i La Tribune som en väg ut ur den ekonomiska krisen, vilket tydligt visar sig i t.ex. staden Metz efter invigningen av Le Centre Pompidou-Metz, den första utlokaliseringen i landet från Centre Pompidou i Paris.

Intressant att kultur tas på allvar som en viktig faktor och inte betraktas som hobbyverksamhet och lite "pynt" i samhället. Det måste vara otroligt komplicerat att räkna ut dessa siffror med olika bidragande faktorer, men visst är det fantastiskt bra att kultur också har ett ekonomiskt värde förutom det rena nöjet när man tar del av den.

Det ska bli spännande att höra utvärderingen av kulturhuvudstadsåret i Marseille, undrar hur många miljoner kulturen drog in där!


Bild på kulturminister Aurélie Filippetti från Reuters/ l'Express.
Bild på Centre Pompidou-Metz från Reuters/ La Tribune.4 kommentarer:

 1. Härligt att läsa! I Sverige har tyvärr synen på kultur gått åt andra hållet; studielån och studiebidrag skall inte utgå för elever som läser kurser med mjuka värden, exempelvis, konst, teater, dans, då det endast anses vara, som du så träffande skriver "pynt".Kanske den franska studien kan få även Björklund på andra tankar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Therese! Det låter som ett väldigt kortsiktigt teknokrattänkande det du beskriver... Vad är Sverige känt för utomlands?- IKEA- och jag antar att de behöver ett gäng utbildade designers även i framtiden. Bara som ett exempel!

   Radera
 2. I boken Megatrends Europe påvisas Europas framtida försörjning/näring: Besöksnäringen! Världens 4 miljarder Asiater ska komma att flyga till Europa för att bese kultur, dvs. museer, konserter, byggnader etc.

  Jag har bloggat om det tidigare -här: http://www.makeit.se/jepeblog/index.php?entry=entry111227-163246
  och här: http://www.makeit.se/jepeblog/index.php?entry=entry070326-093127

  SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!