Lussefika redan 3:e advent,
ja det fick det bli med våra rara franska grannar. Lucia är nog den svenska tradition som jag saknar mest här, men traditionen med ljusets drottning behövs inte lika mycket här, i och med att vi har så mycket mera ljus till vardags.
Vi kör lussefika med sol och 15 grader utomhus...
Våra vänner ville gärna veta de svenska namnen på bakverken, så det fick bli en liten språkkurs; lussekatt = le chat de Sainte Lucie...
Kokostopp, un pic de coco...
Mjuk pepparkaka med lingon; pain d'épices aux airelles...
Saffran används inte så mycket här, de förknippar det mest med paëlla, men både lussekatter och saffransskorpor gick hem.
Glöggen fick också bra betyg, det var ju kul!
I Lyon förra helgen drack jag en underbar vin chaud, med mycket apelsin, så jag försökte efterlikna den:
1,5 liter gott rödvin
250 g råsocker
1 pressad apelsin, 1 apelsin i klyftor
2 kanelstänger
några stjärnanis
en bit färsk ingefära
en näve kardemummakärnor, mortlade
några mortlade kryddnejlikor
en skvätt dessertvin, Rivesaltes
Allt detta får sjuda upp och sedan stå kvar och ta smak i några timmar. Sila av kryddorna och apelsinerna och värm igen till servering!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!