Brev från Servian

lördag 18 augusti 2012

värmebölja / la canicule...

Den här helgen varnas det för la canicule; värmebölja med 35-40 grader varmt. Här hos oss är det ingen fara, vi håller oss runt 30 grader som vanligt.


På andra håll, främst i inlandet, har man aktiverat planen för hur man ska ta hand om äldre och sjuka, som kanske inte tål värmen så bra. Varje år görs en plan för detta, sedan den stora värmeböljan 2003, då
omkring 15.000 människor strök med, enligt lokaltidningen Midi Libre.


Som tur är kan man ta hand om solenergin på ett bra sätt. Ett exempel är vår supermarché; Super U, som har monterat upp solpaneler på hela parkeringsplatsen. Två bra saker; bilen står i skugga när man handlar och elen driver affärens kylanläggning. Här i Frankrike säljer man in sin solenergi till elnätet, vilket gör att det kan vara lönande ekonomiskt att montera solpaneler på taket även för privatpersoner, även om det är en investering på sikt.


Njuter av en ledig lördag och eftersom det inte är läge att vara ute i solen mitt på dagen passar jag på att ta det lugnt på terrassen en stund och njuta av ljusspelet i skuggor och reflektionerna från vännen Malins fina trädgårdspinnar:




Mer om Malin Mena och hennes inspirerande glashytta Glastornet utanför Karlskrona kan du förresten se här på Youtube:

2 kommentarer:

  1. Hej Karin
    Puh,vilken värme..den är man lite glad att man slipper.Det har varit en vecka med behaglig temp,men just nu är det 27 gr.35-40gr hade man nog däckat..
    Fiffigt med soltaken på parkeringen!
    Ha det mysigt!

    SvaraRadera
  2. Vilken vacker prisma! Låter lite tufft med värmen... men era grader är ändå uthärdliga jämfört med +40... ;)

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!