Brev från Servian

lördag 25 augusti 2012

vävarnas by, Villeneuvette...


I morse vinkade vi av stora och små gäster som förgyllt några dagar hos oss och packade en picknick. Det var lite molnigt och vi tänkte att det vore skönt med en utflykt om det inte skulle bli så hett som under den senaste veckan. Hej vad vi bedrog oss, solen kom förstås fram, men i alla fall...


Vi körde genom Neffiés och vidare över kullarna bortom Cabrières, till den lilla byn Villeneuvette, nära Lac du Salagou.
Här fabricerades under en lång period ylletyger; det var en kunglig fabrik under solkungen Louis XIV:s tid, efter 1667 under överinseende av Colbert, och den var faktiskt i drift ända fram till 1950-talet.

Byn kan jämföras med en gammal bruksmiljö och är välbevarad. Här finns flera restauranger och övernattningsställen, och även några ateljéer. Under dess glansdagar fanns ett helt samhälle innanför byns murar med bageri, snickare och läkare och än i dag bor här omkring 75 personer.

En härlig miljö för den som gillar lagom skavda byggnader och grönska...

Några glimtar kommer här:



















2 kommentarer:

  1. Hej Karin
    Men,så vackra bilder!!Och så katten där på slutet,den var fin.
    Ser fint ut i byn,den har vi missat.Bodde i Mourèze en natt,men kom västerifrån och drog tillbaks samma väg.Det var så fint där vid sjön också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marianne,
      så synd, när ni var så nära, men ni såg lite annat fint i stället ;)

      Radera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!