Brev från Servian

måndag 14 oktober 2013

en by med utsikt...


Efter en lite kylig morgon var det härligt att framåt lunch ta en solig promenad i byn St. Pons-de-Mauchiens, nära Montagnac. Byn är en medeltida circulade-by och ligger högt på en kulle, så vacker utsikt är det gott om!


 Namnet på byn kommer enligt sägnen från uttrycket Mauvais chiens (mauchiens) - dåliga hundar - som slottets härskare ska ha ropat till sina hundar, en natt då de inte kände igen honom och överföll honom!Det är en pittoresk liten by där husen för det mesta är väl ompysslade, men undantag finns. En ruin där växtligheten tagit över...


Det finns många genuina detaljer, här är dörren till Maison des Immigrés, ett bevarat hus från 1500-talet.


Man kan lära sig mycket genom att gå en sväng och läsa på skyltarna.


De två stadsportarna finns också kvar. 
Innanför stadsmuren kunde hela byn samlas om det var fara å färde.

 
Numera är det lugnare och mitt i byn finns just nu både crêperie och bistro.Vad jag gillar med våra byar här i Languedoc är att de är så levande. Här flyttar barnfamiljer in, det är full fart i skolan och det gamla pittoreska kan följa med in i framtiden!


2 kommentarer:

 1. Bonsoir madame ! Ahh..besökt min grannby ! En lite pärla där på kullen ! Brukar promenera över till St PdeM ifrån St.Pargoire. Kolla in kyrkan i min by nästa gång du är i trakten... en katedral ! Ska ner på lördag för en vecka. Hoppas lite värme finns kvar ! / Tony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bonsoir!
   Ja verkligen mysigt. Din by är jag inte så hemma i, får ta en sväng dit nån dag!
   Värmen verkar hålla i sig, men kan bli lite disigt framöver... hoppas det blir bättre än väntat- som det blir för det mesta :)

   Radera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!