Brev från Servian

torsdag 7 maj 2020

squashgratäng med rosmarin...


Det har blivit mycket desserter här 
på senaste tiden... 
men jag lovar,
vi äter inte bara efterrätter! 

Här kommer ett recept på en enkel och god squash-gratäng:

Jag använde:
 två medelstora zucchini
en stor rödlök
en halv getost (bûche de chèvre)
finklippt färsk rosmarin
lite grädde
parmesan
riven ost
pumpakärnor

Halvera och gröp ur squashen och hacka inkråmet.
Lägg halvorna i en form och förgrädda i 10 minuter, 200 grader.
Hacka löken och fräs tillsammans med squashen.
Klipp i rikligt med färsk rosmarin.


Blanda i en skvätt grädde och en halv getost.
Fyll squashhalvorna med blandningen.
Riv över lite parmesan och annan ost, tex emmenthal. 
Strö sist på några pumpakärnor.


Gratinera i ugnen ca 15 minuter, du ser när de är klara! 


Den här rätten fungerar bra som huvudrätt med sallad, 
och passar också på ett buffébord, eller till grillat .


Rosmarin är en krydda som har många hälsoeffekter.
Här i vårt område övervintrar den utan problem, 
det är en lyx att ha den tillgänglig året om. 

Den har använts allt sedan antiken som medicinalväxt pga sin antibakteriella förmåga. 

Några av fördelarna är att den hjälper till att förbättra minnet och den lindrar andningsproblem. 

En anekdot är att rosmarin var en av växterna som läkarna använde i sina ansiktsmasker under pesten: Det var läderstrutar som man fyllde med färska örter, de renade inandningsluften och skulle förhindra att läkarna blev smittade!


2 kommentarer:

  1. Bra recept - och gott! Dessutom spännande historia med rosmarin i ansiktsmaskerna. Vet vet, om Donald Trump får bestämma kanske det blir obligatoriskt med örter i maskerna nu också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Roland, kul att du gillade det!

      Radera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!