Brev från Servian

måndag 19 november 2012

nutella-skatt...

(Photo Johanna Leguerre. AFP)

Har du hört talas om nutella-skatten? 
En skatt på den av fransoser så älskade sliskiga nötkrämen, vad är det för påhitt?

Jag var tvungen att ta reda på lite mer om det, och saxar från tidningen Libération:

"Skatten kommer att öka med 300% på palmolja, som är en ingrediens i nutella.

Den riktar sig alltså inte specifikt mot nutella, utan mot matindustrin som använder palmolja i livsmedel. Här i Frankrike konsumeras 2 kg palmolja i mat per person och år enligt en uträkning 
(126 000 ton) och det används i margarin och industritillverkade snacks, kex och kakor som riktar sig till barn, och eftersom det är ett mättat fett bidrar det till övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. "

Dessutom framförs argumentet att palmplantagerna orsakar skövling av regnskog i sydostasien.  Naturligtvis vill industrin använda palmolja för att det är billigt, och frågan är om några cent extra skatt ändrar på det, men det kan i alla fall öka medvetenheten och jag gillar att Senaten gör en markering. Vi får se om förslaget även passerar Nationalförsamlingen.


Det bästa för hälsa och miljö vore väl om flera av oss hade/tog oss tid att laga mat från grunden och inte äta så mycket prefabricerad mat med alla möjliga konstiga tillsatser. 

Man får göra det man kan... Häromdagen köpte jag en stor säck valnötter direkt från odlaren. Visst, det tar lite tid att knäcka dem, men det är en härlig känsla att veta att de har vuxit på valnötsträd ett par mil härifrån! (och till priset 7€ för 2kg!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!