Brev från Servian

fredag 13 september 2024

Via Domitia...

 


I Romarnas fotspår, längs Via Domitia...

(utdrag ur en artikel jag skrev för Rivieraklubbens tidning Rivieranytt)

Mitt på torget i Narbonne finns en utgrävning någon meter ner från dagens marknivå, och där är den, Via Domitia, med bevarad stenläggning sedan tvåtusen år, visst är det fascinerande!

 

Den berömda vägen Via Domitia anlades under romartiden, från 118 f. Kr. Då grundades den romerska kolonin Narbo Martius, som är dagens Narbonne. Provinsen la Gaule Narbonnaise stäckte sig ända från Pyrenéerna till Alperna.

Vägen Via Domitia sammanbinder Spanien och Italien och vägens sträckning användes troligen redan som rutt då Hannibal gick mot Alperna med sina elefanter etthundra år tidigare, 218 f. Kr.

Kejsar Augustus gjorde Narbonne till huvudstad i provinsen la Gaule Narbonnaise. Narbonnes strategiska läge gjorde att den antika hamnen blev den andra största efter Ostia, Roms hamnstad vid floden Tiberns mynning.

Staden hade en klassisk stadsplan med ett Forum med ett tempel, Capitolium. Templet  tillägnades Roms skyddsgud Jupiter, Juno och Minerva (visdomens gudinna). Några kolonner från detta tempel hittades 1957 i utkanten av Narbonne.

Både arenan och amfiteatern i Narbonne är helt utplånade, men man räknar med att arenan rymde 25 000 åskådare. År 2021 invigdes ett nytt museum i Narbonne som samlar många av fynden från romartiden; Narbo Via.  

 


Den moderna sträckningen av motorvägen A9 följer delvis Via Domitia. 

I byn Pinet norr om Béziers finns en vandringsled där vägen kommer i dagen. Vägvisningen till leden börjar vid byns vinkooperativ. 

Där kan man passa på att handla den lokala specialiteten, det vita vinet Picpoul de Pinet. Skyltar leder från byn till parkeringen och där börjar en lätt vandring på drygt 6 km.


I början passerar du vinfälten som sluttar ner mot lagunen Étang du Thau, och det är utsikt mot staden Sète i fonden, på andra sidan lagunen. 

Vandringen kantas av pinjeträd och efter en liten bit kommer du fram till en rastplats där det finns informationstavlor och där kan du även se en bit av vägen i genomskärning, med skikt av sten och grus som har tillkommit då vägen har bättrats på genom åren.

Redan under antikens Rom märktes avståndet mellan orterna ut med milstolpar av sten, pelare som stod med 1480 meters mellanrum. Det sägs motsvara ettusen steg, eller egentligen dubbelsteg, på 1,48 m.

 


Strax norr om Pinet ligger byn Loupian, där det finns ett helt unikt museum med bevarade mosaiker ”in situ” dvs på platsen där de hittades. 

Under romartiden låg det en romersk villa där, det var ett helt litet samhälle där de bedrev vinodling och det finns bevarade termer, lerkrukor och framför allt de fantastiska mosaikerna som vi nu kan se i Villa Loupian.


Efter mer än trettio års arkeologiskt arbete kan vi se mosaikerna på plats och de rekonstruerade rummen i villan. Det fanns till och med golvvärme på den tiden. Fascinerande! 



Nedanför Villa Loupian ligger lagunen Étang du Thau, som är vida känd för sina stora mussel- och ostronodlingar. Ett besök på Villa Loupian kan med fördel kombineras med en vandring längs lagunen och en skaldjurslunch i t.ex Bouzigues...


2 kommentarer:

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!